1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lesboksen saaren asukkaita viemässä lesboja oikeuteen

Kreikassa kolme Lesboksen saaren asukasta on nostanut kanteen homoseksuaalien etujärjestöä vastaan lesbo-nimityksen käytöstä. Kanteen nostajat ovat sitä mieltä, että etujärjestön nimi, jossa esiintyy sana lesbo, loukkaa Lesboksen saaren asukkaiden identiteettiä.

Ulkomaat

Järjestö on nimeltään Homosexual and Lesbian Community of Greece eli Kreikan homoseksuaalien ja lesbojen yhdistys. Kiistaa aiheuttaa englannin sana lesbian, joka voi tarkoittaa niin Lesbos-saaren asukasta kuin homoseksuaalista naistakin. Kanteen nostajien tähtäimessä on kieltää lesbian-sanan käyttö laajemminkin kuin vain yksittäisen järjestön nimessä. Heidän mukaansa se, että sana lesbian esiintyy seksuaalisessa kontekstissa, loukkaa saarelaisten ihmisoikeuksia ja asettaa heidät huonoon valoon joka puolella maailmaa.

Homoseksuaalien etuärjestön edustajan mielestä kyseessä on huonoa makua edustava vitsi, joka lähentelee syrjintää. Lisäksi järjestö pitää kannetta perättömänä ja ilmaisunvapautta loukkaavana.

Lesbo-nimitys tulee rakkausrunoja naisille kirjoittaneelta antiikin naisrunoilijalta Sapfolta, joka eli Lesboksella noin 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sittemmin tutkijat ovat kuitenkin arvelleet, että Sapfolla oli perhe ja että hän päätyi lopulta itsemurhaan miehen vuoksi.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi