Työväenpuolue kärsimässä rökäletappion Britanniassa

Valtaapitävä työväenpuolue on myöntänyt kärsineensä murskatappion Englannin ja Walesin torstaisissa paikallisvaaleissa. Työväenpuoluen kannatus on jäämässä alimmilleen neljään vuosikymmeneen.

Pääministeri Gordon Brownin johtama työväenpuolue on yltämässä valeisssa vasta kolmanneksi konservatiivien ja liberaalien jälkeen. Ääntenlaskun ollessa vielä kesken työväenpuolue on saamassa vain 24 prosentin äänisaaliin. Konservatiivit ovat saamassa 44 prosentin ja liberaalit 25 prosentin kannatusta.

Pääministeri Brown pitää vaalitulosta pahana iskuna puolueelle ja sanoo olevansa pettynyt.

Jaossa on vajaat 4 000 kunnallisvaltuustopaikkaa Englannissa ja Walesissa, Lontoon pormestarin virka ja pormestarin toimia valvova 25-jäseninen valtuusto. Paikallisvaalien voitto nostattaa David Cameronin johtamien konservatiivien mahdollisuuksia voittaa vuoden 2010 parlamenttivaalit.

Paljon huomiota on kiinnittynyt Lontoon pormestarin vaaleihin, jossa vastakkain ovat työväenpuolueen pormestari Ken Livingstone ja konservatiivien ehdokas Boris Johnson. Radikaaleista vasemmistolaisista mielipiteistään tunnettu pormestari Livingstone on myöntänyt kilvan olevan tiukan.

Mielipidetiedustelut ovat lupailleet niukkaa voittoa konservatiivien Johnsonille. Lontoon pormestarinvaalien tuloksia odotetaan illalla.

Vaaleja on pidetty merkittävänä testinä Brown ja työväenpuolueen kansansuosiolle. Brownista tuli pääministeri viime vuoden kesäkuussa, kun Tony Blair vetäytyi tehtävästä. Tämän jälkeen työväenpuolueen suosio on laskenut selvästi. Suosiota ovat nakertaneet verouudistus ja vaikea taloustilanne.

AFP, Reuters