Soihtuviesti päättyi Hongkongissa

Pekingin olympialaisten olympiatuli on aloittanut laajan Kiinan-kiertueensa Hongkongista. Liki kahdeksan tuntia kestänyt viesti saatiin vietyä läpi keskeytyksittä. Soihtuviestiä oli vartioimassa noin 3 000 poliisia.

Ulkomaat

Viestiä oli seuraamassa tuhansia ihmisiä, joista valtaosa on olympialaisten kannattajia ja Kiinan tukijoita. Paikalla oli myös Tiibetin kannattajia eikä yhteenotoilta vältytty. Poliisi joutui puuttumaan joihinkin mielenosoittajien välisiin kahinoihin ja uutistoimisto AFP:n mukaan joitakin ihmisiä pidätettiin. Heidät kuitenkin vapautettiin myöhemmin.

Olympiatulen reitillä ympäri maailmaa on osoitettu mieltä Kiinan ihmisoikeustilannetta ja Tiibet-politiikkaa vastaan. Useiden toimittajien ja Tiibet-aktivistien pääsy Hongkongiin estettiin viestin alla levottomuuksien estämiseksi. Käännytykset ovat herättäneet kritiikkiä sananvapauden rajoittamisesta.

Hongkongista olympiasoihtu jatkaa matkaansa Macaoon. Kaikkiaan olympiatuli kiertää Kiinaa kolme kuukautta ennen olympialaisten alkua.

Lähteet: AFP, AP