Olympiasoihtu kulki keskeytyksettä Macaossa

Olympiasoihdun matka Macaossa on päättynyt. Soihtua kuljetettiin ilman häiriöitä Hongkongin vieressä sijaitsevalla, Kiinaan kuuluvalle erikoishallintoalueella. Soihdun matkaa oli valvomassa 2 200 poliisia.

Ulkomaat

Lauantai-iltana soihtu lennätettiin varsinaiselle Kiinan maaperälle, Hainanin saarelle, mistä se jatkaa matkaansa sunnuntaina.

Kiinassa olympiasoihdun ei odoteta enää aiheuttavan merkittäviä mellakoita. Suurin ongelma saattaakin olla sää, kun soihtua kuljetetaan Kiinan maakunnissa. Hainanin saarelle on ennustettu sateita ja soihdun kantajat varustetaan sadetakeilla.

Varsinaista huolta aiheuttaa Mount Everestille satanut lumi. Kiina on kunnianhimoisesti päättänyt viedä erillisen soihdun maailman korkeimman vuoren huipulle kisojen kunniaksi. Luminen sää on kuitenkin pakottanut soihtua vuorelle vievän retkikunnan keskeyttämään nousunsa toistaiseksi.

Olympialaisten järjestäjien mukaan sääolot vuorilla voivat jopa johtaa hankkeen peruuntumiseen.

Uiguurit protestoivat olympiahanketta Kiinan uiguurien maanpaossa oleva johtaja sanoo, ettei Kiinalla ole oikeutta järjestää olympiakisoja. Münchenissä toimivan Maailman uiguurikongressin pääsihteeri Dolkun Isa syyttää Kiinaa kulttuurisesta kansanmurhasta. Kiinan uiguurivähemmistö asuu lähinnä maan länsiosassa, Xinjiangin maakunnassa. Uiguurit ovat muslimeja ja pitävät itseään enemmän keskiaasialaisina kuin kiinalaisina. Uiguuriaktivistit vaativat maakunnalleen joko itsenäisyyttä tai autonomiaa, mikä on johtanut Kiinan hallituksen taholta ankariin vastatoimiin. Dolkun Isan mukaan Xinjiangissa kansalaisvapaudet on tukahdutettu täysin. Poliisit tarkastavat ihmisiä kaikkialla ja vangitsevat epäilyksenalaisia sattumanvaraisesti. Tämän vuoden aikana on pidätetty yli 10 000 ihmistä. Viranomaisten mukaan heidät voidaan vapauttaa vasta olympialaisten jälkeen, Isa kertoo. Maaliskuussa järjestetty naisten rauhanomainen mielenosoitus päättyi siihen, että 700 mielenosoittajaa pidätettiin.

Peking on nimennyt uiguuriaktivistit terroristeiksi ja kertoo myös paljastaneensa terrori-iskusuunnitelmia.

Dolkun Isan mukaan olympiakisojen pitäisi edustaa rauhaa, vapautta ja ystävyyttä. Tästä syystä Kiina ei hänen mielestään ole sopiva kisaisännäksi. Hän uskoo, että olympiasoihdun tullessa kesäkuussa Xinjiangin pääkaupunkiin Urumqiin, alueella puhkeaa mielenosoituksia.

Lähteet: Reuters, AFP