Ruokakriisin vaivaamat Kaakkois-Aasian maat sopivat riisiyhteistyöstä

Kaakkois-Aasian maat ovat sopineet tiiviimmästä yhteistyöstä riisimarkkinoilla. Asiasta on päätetty kymmenen valtion ASEAN-järjestön kokouksessa Balilla Indonesiassa. Voimakkaasti nousevat peruselintarvikkeiden hinnat ovat johtaneet suurin vaikeuksiin riisistä riippuvaisissa Aasian talouksissa.

talous

Voimakkaasti nousevat peruselintarvikkeiden hinnat ovat johtaneet suurin vaikeuksiin riisistä riippuvaisissa Aasian talouksissa. Riisin hinta on lähes kolminkertaistunut tänä vuonna.

Kokouksessa ei kuitenkaan sovittu konkreettisista toimenpiteistä; maat tyytyivät korostaamaan tuotantoteknologian parantamista, tutkimus- ja kehitystyötä, viljelypinta-alan ja rahoituyksen lisäämistä. Indnesian kauppaministerin mukaan mailla oli vahva yhteisymmärrys keskinäisen yhteistyön ja tiedonvaihdon tärkeydestä.

Monet maat kuten Intia, Vietnam, Indonesia ja Brasilia ovat asettaneet ruokatuotteille vientirajoituksia inflaation hillitsemiseksi ja kotimaisen kysynnän tyydyttämiseksi.

Afrikan kehityspankki ilmoitti lauantaina lisäävänsä Afrikan maatalouden lainoitusta miljardilla dollarilla (noin 647 miljoonalla eurolla). Samalla pankki kehotti viljanviejämaita pidättäytymään vientirajoituksista, koska viennin rajoittaminen vaarantaa pankin mukaan 150 miljoonan afrikkalaisen elämän.

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan puolestaan sanoi perjantaina, että Afrikan viljelijät voisivat kaksinkertaistaa tuotantonsa seuraavan kymmenen vuoden aikana, jos rikkaat maat liittyvät rahoittamaan hanketta.

Lähteet: Reuters