1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin kiistellystä pyhätöstä elokuva

Kiistellystä Yasukunin pyhätöstä kertova dokumenttielokuva on saanut ensi-iltansa Japanissa. Muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla ja amerikkalaisella Sundance-festivaalilla esitetyn elokuvan ensi-iltaa jouduttiin lykkäämään kolme viikkoa oikeistolaisten kansanryhmien esittämien uhkausten vuoksi.

kulttuuri

Moni elokuvateatteri kieltäytyi aluksi ottamasta pyhätön nimeä kantavaa elokuvaa ohjelmistoonsa, sillä oikeistolaiset tahot uhkasivat niitä väkivallalla. Ensi-ilta sujui kuitenkin rauhallisesti.

Oikeistolaiset ryhmät ovat olleet tuohtuneita muun muassa siitä, että elokuvassa näytetään kuvamateriaalia, jossa japanilaiset sotilaat teloittavat siviilejä. Muita närkästyksen aiheita ovat olleet dokumentin Japanin valtiolta saama taloudellinen tuki sekä se, että elokuvan on ohjannut Kiinan kansalainen.

Yasukuni keskittyy elokuun 15. päivään, jolloin tuhannet japanilaiset vierailevat pyhätössä kunnioittamassa sodissa kuolleiden muistoa.

Pyhättö on rakennettu vuosina 1800 - 1945 käytyjen sotien muistoksi. Sen yhteydessä on museo, joka kuvaa Japanin sotavalloituksia myönteisessä valossa. Muun muassa Kiina ja Koreat pitävät Yasukunin pyhättöä sodankäynnin ylistämisenä. Dokumentin kiinalainen ohjaaja Li Ying on asunut Japanissa jo 20 vuotta. Hän sanoo toivovansa, että elokuva auttaa japanilaisia pääsemään yli pyhättöä koskevista ongelmistaan ja kehittämään terveen kunniantunnon. AP

Lue seuraavaksi