1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hirmumyrsky tuhosi kaupunkeja Myanmarissa

Myanmariin eli entiseen Burmaan lauantaiaamuna iskenyt hirmumyrsky Nargis on aiheuttanut laajaa tuhoa. Ainakin kaksi kaupunkia on tuhoutunut täysin maan eteläosaa koetelleessa myrskyssä, kertovat viranomaiset.

Kahdessa kaupungissa, Laputtassa ja Kyaik Latissa kolme neljästä rakennuksesta on romahtanut ja loputkin ovat menettäneet kattonsa.

Viranomaiset eivät vielä arvioi henkilövahinkojen määrää. Toistaiseksi myrskyn tiedetään aiheuttaneen ainakin viiden ihmisen kuoleman. Kansainvälisten avustusjärjestöjen mukaan kestää päiviä, ennen kuin Myanmarin myrskyuhrien avuntarve saadaan edes kartoitettua.

Myanmarin hallitus on julistanut viisi pahimmin kärsinyttä aluetta katastrofialueiksi. Yksi niistä maan suurin kaupunki Yangon. Muutkin alueet ovat maan eteläosassa, Irrawaddyjoen alavalla suistoalueella.

Viiden miljoonan asukkaan Yangon on ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Kadut ovat täynnä kaatuneista puista ja rikkoutuneista rakennuksista peräisin olevaa rojua. Nargis-myrsky osui suoraan Myanmarin kaupalliseen pääkaupunkiin Yangoniin.

Yangonin katujen kerrottiin aiemmin olevan lähes autioita, sillä bussi- ja junaliikenne on pysähtynyt myrskyn nostettua useita metrejä korkean tulva-aallon. Yangon sijaitsee alavalla alueella Irrawaddyjoen laajassa suistossa.

Kaikki lennot Yangoniin ohjataan Myanmarin keskiosassa sijaitsevaan Mandalayn kaupunkiin. Thaimaan lentoyhtiö harkitsee aloittavansa lennot Yangoniin sunnuntaina.

Myanmarissa on määrä pitää 10. toukokuuta kansanäänestys uudesta perustuslaista. Äänestys on suunniteltu ensimmäiseksi askeleeksi kohti lähes 50 vuotta kestäneen sotilasvallan loppumista. Uuden perustuslakiehdotuksen on laatinut hallitseva sotilasjuntta ja kriitikot sanovat ehdotuksen jättävän liian paljon valtaa sotilaille. Parlamenttivaaleja on kaavailtu vuodelle 2010.

Politiikan asiantuntijat ovat huolissaan siitä, kuinka kansanäänestys voidaan toteuttaa myrskyn sekoitettua Myanmarin pääkaupungin muutenkin heiveröisen infrastruktuurin.