Karille ajanutta risteilijää irrotetaan Latvian edustalla

Karille ajanutta Mona Lisa -risteilijää yritetään irrottaa Latvian rannikolla. Yritykset eivät ole vielä tuottaneet tulosta, sillä useita satoja tonneja painavan risteilijän pohja on vajonnut metrikaupalla hiekkaan.

Ulkomaat

Latvian puolustusministeri sanoo, että laivaa yritetään kuitenkin ensin irrottaa neljän hinaajan voimin. Puolustusministeri kuljetettiin sunnuntaina risteilijälle, jossa hän auttaa pelastusoperaation johtamista.

Bahamasaarille rekisteröity Mona Lisa -risteilyalus ajoi hiekkasärkälle aiemmin sunnuntaina Latvian edustalla Irben salmessa, joka on pääreitti Riian satamasta Itämerelle. Riiasta Tallinnaan suunnanneella laivalla on 984 ihmistä, joista 651 matkustajia.

Viranomaisten mukaan laivan matkustajat, joista suurin osa on saksalaisia vanhuksia, eivät ole vaarassa. He ovat edelleen laivalla, eikä evakuointiin aiota toistaiseksi ryhtyä.

Alus yritetään irrottaa hiekkasärkästä hinaaja-alusten avulla sunnuntai-illan aikana.

Latvian rannikkovartioston mukaan aluksen miehistö on tarkastanut laivan rungon, eikä merkkejä vaurioista tai vuodoista ole löytynyt. Sukeltajat varmistavat rungon kunnon, kun laiva on saatu irti hiekkasärkästä. Paikalla on neljä rannikkovartioston alusta. Myös Latvian ilmavoimat ja rajavartiolaitos ovat valmiudessa auttamaan.

Bahamalle rekisteröity Mona Lisa on rakennettu 1960-luvulla ja sen omistaa saksalainen laivanvarustamo Lord Nelson Seereisen. Alus on 173 metriä pitkä ja siinä on kahdeksan matkustajakantta.

Lähteet: BNS, Reuters, AP, AFP