1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenvuotias Kiasma painii kävijäkadon kanssa

Kymmenen vuotta täyttävä nykytaiteen museo Kiasma on haasteen edessä. Museo on menettänyt kävijöitä tasaiseen tahtiin, kun uutuudenviehätys rakennuksesta on hiipunut, eivätkä näyttelyt ole vetäneet puoleensa taiteen suurkuluttajiakaan.

kulttuuri

Museon teettämän tukimuksen mukaan kaksi viidestä kävijästä saa Kiasmasta tarpeekseen jo ensimmäisellä kerralla.

- Tämä kertoo siitä, että ihmiset tulevat katsomaan Kiasmaa, eivät Kiasman näyttelyitä. Siinä on yksi haaste meille. Eli on tuotettava kiinnostavaa sisältöä, jotta ihmiset tulisivat katsomaan sisältöä eikä rakennusta, museonjohtaja Berndt Arell kertoo.

Reilun vuoden ajan Kiasmaa johtanut Arell on aloittanut museon juhlavuoden näyttävästi amerikkalaishengessä. Esillä on sekä Nan Goldinin valokuvia että Julian Schnabelin maalauksia.

Schnabel ja Goldin ovat saaneet kävijämäärät nousuun, mutta asiat voisivat olla paremminkin. Kiasmassa oli viime vuonna lähes puolet vähemmän kävijöitä kuin kymmenen vuotta sitten.

- Se kertonee siitä, että nyky-yleisö hakee kiksejä muualta. Tämä kulttuuri on nopean tyydytyksen ja viihteen leimaama, siinä mielessä kuvataide ei ole koskaan helppoa, arvioi Kuvataideakatemian rehtori Maria Hirvi-Ijäs.

Rahoitukseen uusia keinoja

Kiasma on merkittävä kulttuurisponsoroinnin kohde, heti Savonlinnan Oopperajuhlien ja Helsingin Juhlaviikkojen jälkeen. Sponsoriraha ei kuitenkaan enää riitä turvaamaan Kiasman toimintaa. Avuksi perustettiin hiljattain säätiö, joka pyrkii houkuttamaan yksityistä rahaa museon tueksi.

- Kulttuurisponsorointi ei enää kasva, eikä ole kasvanut moneen vuoteen eli nyt tarvitaan uusia tapoja rahoittaa kulttuuria. Tämä ei koske vain Kiasmaa vaan koko kulttuurikenttää, Arell arvioi.

Amerikkalaisen Steven Hollin piirtämä Kiasma avattiin yleisölle toukokuussa 1998. Rakennuksen vastustajat pelkäsivät, että museo pilaisi Mannerheimin ratsastajapatsaan ympäristön.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi