Iran ja Yhdysvallat syyttävät toisiaan Irakin tilanteesta

Iran on keskeyttänyt Yhdysvaltain kanssa käydyt Irakin tilannetta koskevat neuvottelut. Niitä ei Iranin mukaan jatketa, jos Yhdysvallat ei lopeta shiiataistelijoita vastaan suunnattua sotilasoperaatiota. Yhdysvallat puolestaan syyttää Irania Irakin shiiataistelijoiden tukemisesta.

Ulkomaat

- Neuvotteluja on tarkoituksetonta käydä niin kauan kuin Iran ei muuta toimintaansa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön apulaistiedottaja Tom Casey. Siitä huolimatta me olemme halukkaita ja valmiita jatkamaan neuvotteluja.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Mohammad Ali Hosseini vahvisti tänään ensi kertaa tiedon, jonka mukaan suurlähettilästasolla käytyjä neuvotteluja ei jatketa. Neuvottelut alkoivat viime toukokuussa ja tapaamisia on tähän mennessä ollut kolmeen otteeseen.

- Todistamme nyt avointa ja laajaa Irakin kansakunnan pommittamista, vaikka neuvottelujemme päätavoite olisi ollut Irakin turvallisuus ja rauha, sanoi Hosseini. Ei vaikuta siltä, että Yhdysvallat etsisi ratkaisua kriisiin, jonka se on itse aiheuttanut.

Koulutusta Teheranin liepeillä New York Times -lehden maanantain numerossa kerrotaan, että Yhdysvallat on saanut neljältä pidättämältään shiiataistelijalta tietoja Iranissa tapahtuneesta koulutuksesta. Koulutusta antavat libanonilaisen Hizbollah-järjestön kouluttajat Teheranin lähellä sijaitsevassa leirissä. Leirejä ylläpitää Iranin vallankumoiskaartien eliittiyksikkö, al Quds-joukot. Myös taistelijoiden aseistus on amerikkalaisten mukaan ainakin osittain peräisin Iranista. Uutistoimisto AP:n Bagdadissa haastattelema amerikkalaisten sotilastiedottaja vahvistaa New York Timesin tiedot: - Meillä on monia pidätettyjä, jotka kertovat libanonilaisen Hizbollahin kouluttavan irakilaisia Iranissa al Quds-joukkojen leireillä, lähellä Teherania, kertoi eversti Donald Bacon. Irak on ilmoittanut perustavansa komitean tutkimaan Iranin osuutta Irakin levottomuuksissa. Viisihenkinen irakilaisdelegaatio vieraili viime viikolla Iranissa, mutta tapaamisen lopputuloksista ei ole kerrottu julkisuudessa. Shiiataistelijoita yritetään kukistaa

Samaan aikaan Irakissa amerikkalaisjoukot ja Irakin armeija taistelevat jo kuudetta viikkoa shiiataistelijoita vastaan.

Taisteluissa shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin Mahdi-armeijasta eronneita ryhmittymiä vastaan on saanut surmansa satoja ihmisiä erityisesti Basrassa sekä Bagdadissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters