YK:n päämaja remontoidaan viimein

New Yorkissa on aloitettu YK:n päämajan laaja remontti viivytysten jälkeen. Viisi vuotta kestävässä korjauksessa 60-vuotias pilvenpiirtäjä muutetaan aiempaa turvallisemmaksi, mukavammaksi ja ympäristöä säästävämmäksi. Korjaus maksaa runsaat 1,2 miljardia euroa.

Ulkomaat

Yhdistyneiden Kansakuntien rakennus on päässyt varsin huonoon kuntoon; katto vuotaa, sisämateriaaleista on löytynyt asbestia ja automaattinen sammutusjärjestelmä puuttuu. Lisäksi ilmastointi ja lämmitys toimivat huonosti.

Rakennuksen rapistuminen on huolestuttanut pitkään New Yorkin viranomaisia. Remonttia alettiin suunnitella jo 13 vuotta sitten, mutta töiden aloittaminen on viivästynyt vuodesta toiseen ja kustannukset ovat nousseet huimasti.

Projektin johto on vaihtunut useaan otteeseen, kun arkkitehdit ovat tuskastuneet YK:n byrokratiaan. Nykyinen projektinjohtaja, arkkitehti Michael Adlerstein sanoo, että remontissa rakennuksen sisätilat pyritään säilyttämään entisessä asussaan. Päävastuu työstä on ruotsalaistaustaisella Skanska Building USA:lla.

YK:n päämajan 4 700 työntekijää sijoitetaan remontin aikana eri puolille Manhattania. Osa käy töissä päämajan vieressä olevassa rakennuksessa. Turvallisuusneuvoston on määrä toimia päämajarakennuksessa remontista huolimatta.

Lähteet: Reuters