1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinan presidentti Hu harvinaiselle Japanin-vierailulle

Kiinan presidentti Hu Jintao on aloittanut tiistaina viisipäiväisen vierailun Japanissa. Kyseessä on ensimmäinen Kiinan valtionpäämiehen vierailu Japaniin vuosikymmeneen.

Ulkomaat

Vierailua pidetään osoituksena maiden erimielisyyksien asteittaisesta vähenemisestä. Kiinan ja Japanin tavoitteena on liennyttää riitojaan yhä muun muassa kiistanalaisista energiavaroista ja turvallisuusasioista.

Hun Japanin-vierailun poliittisen osan huipentuma on hänen keskiviikkoinen tapaamisensa Japanin pääministerin Yasuo Fukudan kanssa. Fukuda itse vieraili Kiinassa vuodenvaihteessa ja peräänkuulutti tuolloin läheisempää yhteistyötä Kiinan kanssa.

Hun ohjelman kevennyksinä on myös pöytätennistä, opiskelijoiden tapaamistilaisuus ja vierailuja historiallisissa temppeleissä. Osoituksena Kiinan valtiojohtajan vierailun tärkeydestä tavallisesti harvakseltaan julkisuudessa esiintyvä Japanin keisari Akihito aikoo tavata Hun kaikkiaan kolme kertaa viisipäiväisen vierailun aikana.

Tiibet ei liene virallisella asialistalla Myös Kiinan Tiibetin-politiikan arvostelijat pyrkivät olemaan esillä Hun vierailun yhteydessä. Asiantuntijoiden mukaan ihmisoikeusasiat tuskin kuitenkaan nousevat näkyvästi esiin virallisissa keskusteluissa, sillä maat välttävät vastakkainasettelun lisäämistä ennen elokuisia Pekingin olympialaisia ja Japanin heinäkuussa isännöimää G8-maiden huippukokousta. Aasian talousjäteillä riittää pohdittavaa myös taloudellisessa yhteistyössä. Kiina sivuutti viime vuonna Yhdysvallat Japanin tärkeimpänä kauppakumppanina. Maiden keskinäisen kaupan arvo kasvoi vuodesta 2006 kaikkiaan 12 prosenttia yhteensä 237 miljardiin dollariin eli 153 miljardiin euroon. Reuters, AFP

Lue seuraavaksi