1. yle.fi
  2. Uutiset

Kätilöliitto liputtaa normaalisynnytysten puolesta

Suomessa hoidetaan kaikkia synnytyksiä kuin ne olisivat korkean riskin synnytyksiä, sanoo Kätilöliitto. Kätilöiden mielestä meillä tehdään paljon turhia keisarinleikkauksia, synnytyksen käynnistyksiä ja käytetään liikaa epiduraalipuudutusta.

Kotimaan uutiset

Ensisynnyttäjistä 70 prosenttia saa epiduraalipuudutuksen, ja joka viidennelle tehdään keisarinleikkaus. Epiduraalin saa nyt joka toinen synnyttäjä, vuosikymmen sitten vain reilu neljännes. Sairaalakohtaiset erot ovat suuret.

Kätilöiden mielestä asiakaskeskeisyyden nimissä on menty liian pitkälle, ja asiantuntijat ovat ajautuneet medikalisaation lumoihin.

- Turhia epiduraalipuudutuksia ovat ne, kun äiti vaatii saada sellaisen, vaikka puudutukselle ei ole mitään lääketieteellistä perustetta, Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen linjaa.

Luonnonmukaisuuden nimissä tai säästösyistä kätilöt eivät hänen mukaansa asiasta vaan puhu. Kaikilla toimenpiteillä on Virtasen mukaan kuitenkin riskinsä:

- Jos epiduraali annetaan liian aikaisin, synnytys voi pysähtyä. Silloin tarvitaan synnytyksen vauhdittamiseksi lääketieteen apua, lääkettä, joka puolestaan voi johtaa imukuppisynnytykseen ja sitä kautta vaikeisiin kolmannen ja neljännen asteen repeämiin.

Keisarinleikkauksenkin tavallisin syy Virtasen mukaan on edellinen keisarinleikkaus.

Suunnan kääntämiseksi Kätilöliitto on valmistellut muistion normaalisynnytyksistä. Sen pohjalta liitto toivoo saavansa yhdessä synnytyslääkäreiden kanssa aikaan suositukset matalan riskin synnytysten hoidosta.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi