1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina ja Japani sopivat säännöllisistä tapaamisista

Japanin ja Kiinan johtajat ovat sopineet säännöllisistä vierailuista toistensa luona. Kiinan presidentin Hu Jintaon ja Japanin pääministerin Yasuo Fukudan neuvottelujen jälkeen annetussa lausunnossa johtajat lupasivat parantaa maiden suhteita vuosien viileän kauden jälkeen.

Kiinalla ja Japanilla on yhteinen velvollisuus maailmanrauhasta ja kehityksestä alkaneella vuosisadalla, sanotaan lausunnossa. Maiden välinen huippukokous on määrä järjestää tästä lähtien kerran vuodessa.

Kiina kieltäytyi viiden vuoden ajan kaikista korkean tason yhteyksistä Japanin kanssa vuoteen 2006 asti maiden välisten sotien historiaan liittyvien kiistojen vuoksi.

Presidentti Hun vierailu Japaniin on ensimmäinen Kiinan johtajan kymmeneen vuoteen ja kaiken kaikkiaan vasta toinen.

HU jatkoi dalai-laman arvostelua

Kiinan johto on jatkanut Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman arvostelua samalla, kun se lupaa jatkoa alkaneille keskusteluille dalai-laman edustajiensa kanssa.

Presidentti Hu Jintao vaati vierailullaan Japanissa dalai-lamaa kannattajineen lopettamaan väkivallan lietsomisen ja olympiakisojen häiritsemisen sekä yritykset Kiinan yhtenäisyyden horjuttamiseksi.

Presidentti Hu lupasi, että viime viikonvaihteessa alkanut vuoropuhelu dalai-laman edustajien kanssa jatkuu. Hän kuvasi keskusteluja vakaviksi ja kehotti Tiibetin hengellistä johtajaa toimimaan vilpittömästi.