Huonot elintavat lisäävät lapsettomuutta

Epäterveelliset elintavat lisäävät lapsettomuutta, varoittaa Väestöliitto. Hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, paino, tupakointi, alkoholi, kofeiini ja stressi. Myös ympäristömyrkkyjen on todettu vaikuttavan miehen hedelmällisyyteen.

Kotimaa

- Jos saman henkilön kohdalle kasautuu useita negatiivisia elämäntapatekijöitä, lisääntyy lapsettomuuden riski selvästi, sanoo Väestöliiton Turun klinikan ylilääkäri Leena Anttila.

Väestöliiton mukaan naisen hedelmällisyydessä on havaittavissa selkeä notkahdus 35 ikävuoden kohdalla.

Liiton mukaan on yleinen harhaluulo, että hedelmöityshoidot korjaavat tilanteen. Todellisuudessa hoitojen onnistumisprosentti putoaa huomattavasti iän myötä.

Myös lisääntynyt ylipaino viivyttää raskaaksi tulemista ja lisää raskauskomplikaatioiden riskiä. Ylipainoisten raskaana olevien määrä on nelinkertaistunut viiden viimeisen vuoden aikana. Tämä näkyy myös lisääntyneenä raskausajan diabeteksena.

Elämäntapatekijöistä vaikeimmin tutkittava on stressi. Anttila huomauttaa, että lapsettomuusklinikoilla suurin stressin aiheuttaja on usein lapsettomuus. Anttilan mukaan raskaus saattaakin alkaa spontaanisti, jos pari keskittyy johonkin muuhun asiaan elämässään.

YLE Uutiset

Lähteet: Lopeta tupakointi - elät pidempään