Liki kolmannes EU:ssa katsotuista elokuvista eurooppalaisia

Eurooppalaisten elokuvien suosio nousi EU:n alueella hieman entisestään. Viime vuonna katsotuista elokuvista liki 29 prosenttia oli eurooppalaisia.

kulttuuri

Unionin kansalaiset kävivät elokuvissa viime vuonna 919 miljoonaa kertaa, missä on pieni pudotus toissavuoteen.

Vajaat 63 prosenttia eurooppalaisten katsomista elokuvista oli yhdysvaltalaista tuotantoa ja reilu kuusi prosenttia eurooppalais-yhdysvaltalaista yhteistyötä. Muualta tulleiden elokuvien osuus oli viime vuonna vain reilut kaksi prosenttia.

Euroopan maissa tuotettiin viime vuonna 921 elokuvaa, kymmenen enemmän kuin toissavuonna ja 177 enemmän kuin vuonna 2003.

Jäsenvaltioittain eniten elokuvien katselu lisääntyi Liettuassa. Viime vuonna maassa käytiin 34 prosenttia enemmän elokuvissa kuin vuotta aiemmin. Suurin pudotus puolestaan tapahtui Slovakiassa, jossa elokuvissa käynti vähentyi 18 prosenttia. Suomessa elokuvissa käytiin 1,3 prosenttia vuotta aiempaa vähemmän.

Unionin ulkopuolella venäläisten elokuvissa käynti kasvoi 16 prosenttia. Norjan, Sveitsin ja Turkin luvut taas putosivat selvästi.

Euroopan neuvoston tilastot on suhteutettu Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyyden tuomiin muutoksiin kansalaisten ja elokuvien määrässä.

Lähteet: YLE Uutiset