Kiasman juhlanäyttely tuo kaupunkien kadut museoon

Nykytaiteen museo Kiasman Notkea katu -näyttelyssä erimaalaiset taiteilijat pohtivat kaupunkitilan merkityksiä taiteen tekemisen ja esittämisen paikkoina. Esillä on installaatioita, videota ja valokuvia eri puolilta maailmaa.

kulttuuri

Näyttelyn kuraattorin Maaretta Jaukkurin mukaan taiteilijat ovat tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita siitä, mikä heidän taidettaan ympäröi. Monesti maisema, johon taide sijoittuu, osallistuu voimakkaasti merkitysten muodostumiseen.

- Taide synnyttää aina dialogia ympäristönsä kanssa. Katu on sillä tavalla kiinnostava paikka, että se on jatkuvassa prosessin tilassa. Se ei koskaan pysähdy vaan muuttuu koko ajan, Jaukkuri pohtii.

Myös taiteen yleisö muuttuu, kun se tuodaan museosta kadulle. Kadulla kuka tahansa ohikulkija voi nähdä teoksen täysin suunnittelematta.

- Tämä on asia, joka varmasti kiinnostaa taiteilijoita. On mielenkiintoista, kun taiteeseen saadaan mukaan tavallinen arkitilanne, ja kun ihmiset, jotka eivät tietoisesti hae nykytaidetta, joutuvat kohtaamaan sen, Jaukkuri sanoo.

Kuraattorin mukaan taidemaailmassa on viime aikoina ollut aistittavissa kovaa kritiikkiä instituutioita kohtaan. Tämä on hänen mukaansa yksi syy siihen, että taidetta viedään katutilaan, joka on museotilaa vapaampi.

Istanbulin kadut Helsingissä Notkea katu -näyttelyssä 17 erimaalaista taiteilijaa kulkee muun muassa Istanbulin, Madridin, Berliinin, Sao Paulon ja Helsingin kaduilla. Turkkilainen Ahmet Ögüt on rakentanut uudelleen Istanbulissa näkemiään tilanteita ja kuvannut ne Helsingin kaduilla. Ögütin valokuvasarjassa Yhteisiä ongelmia, kekseliäitä ratkaisuja kaksi kaupunkikulttuuria kohtaa toisensa mielenkiintoisella tavalla. Istanbulin kaduilla puhelinkopissa puhuva tarjotinta päänsä päällä kantava rinkelinmyyjä on tuttu näky. Kun rinkelikauppias kuvataan talvisessa Helsingissä, tilanne muuttuu varsin koomiseksi. - Jokapäiväinen kadun elämä kiehtoo minua, ja ammennan koko ajan kadulta vaikutteita taiteeseeni, Ögüt kertoo. Taiteilija sanoo olevansa kiinnostunut taiteen ja todellisuuden välisistä rajoista. Tämä kiinnostus on vienyt hänet kuvaamaan performansseja kadulla keskellä arkista kaupunkitilaa. Vääntyvät penkit hämmästyttävät ohikulkijoita Kiasman juhlanäyttely kurkottaa myös ulos museotilasta. Tanskalainen Jeppe Hein tutkii vuorovaikutuksellisuutta ja yllättävän kohtaamista kaupunkitilassa Muunnellut sosiaaliset penkit -teoksensa kautta. Heinin valkoiset, kaarelle vääntyvät puistonpenkit herättävät ihmetystä Kiasman edessä. - Jos niitä katsoo taiteena niin ovathan ne aika jänniä. Katukuvassa niitä on kiva katsella, vaikka ovathan ne aika tyhmiä, ohikulkeva rouva toteaa. Toinen ohikulkija alkaa puolestaan miettiä istuimien käytännöllisyyttä. Hän ei ymmärrä, millä tavalla penkeissä oikein istutaan. Kymmenvuotiasta Kiasmaa juhlistava Notkea katu - Yksin, yhdessä -näyttely on avoinna Helsingissä syyskuun 21. päivään asti.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset