Moskovan kaduilla jyrisi suuri voitonpäivän paraati - katso video

Venäjällä on vietetty perjantaina natsi-Saksasta saavutetun voiton vuosipäivää, jonka keskipisteessä oli tuttuun tapaan Moskovan Punaisella torilla järjestettävä sotilasparaati.

Ulkomaat

Suureen juhlaparaatiin vyöryi ensi kertaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen raskaita aseita. Mukana oli muun muassa neljä mannertenvälistä Topol-M-ohjusta, joka on ensimmäinen neuvostoajan jälkeen Venäjällä kehitetty raskas ohjustyyppi.

Samoin ohimarssiin osallistui uudenaikaisia T-90-panssarivaunuja, joiden telaketjut on päällystetty kumilla Punaisen torin kivetyksen suojelemiseksi. Itse kivetystä sekä lähiseudun tunneleita oli venäläisten lehtitietojen mukaan vahvistettu raskaan kaluston vastaanottamiseksi.

Kaikkiaan paraatissa oli mukana 8 000 sotilasta ja yli 200 ajoneuvoa. Ilmavoimat teki monipuolisella kalustolla ylilennon, ja varalla oli myös lentokoneita, jotka voivat tarvittaessa levittää ilmaan kemikaaleja sateen estämiseksi.

Paraatin ottivat vastaan vastikään tehtäviinsä nimitetyt presidentti Dmitri Medvedev sekä pääministeri Vladimir Putin. Putin sanoi äskettäin, ettei poikkeuksellisen näyttävä sotilasparaati ole "sapelinkalistelua", vaan Venäjän kasvavan puolustuskyvyn esittelyä.

Tuoreita virkaanastujaisia ei keskiviikkona ja torstaina juhlittu Venäjällä juuri mitenkään. Normaalia mittavammat voitonpäivän seremoniat juhlistavat nyt tavallaan myös vallanvaihdosta.

Viimeksi Moskovassa marssittiin näin näyttävästi vuonna 1990. Sen jälkeen paraatit lopetettiin, kunnes presidentti Boris Jeltsin palautti käytännön vuonna 1995. Tuolloinkaan esillä ei silti ollut raskasta kalustoa, saati joukkotuhoaseita.

Medvedev varoitti sodanlietsonnasta Venäjän presidentti Dmitri Medvedev varoittaa ulkovaltoja "vastuuttomista tavoitteista", joka voivat synnyttää mantereiden yli ulottuvia konflikteja.

Medvedev puhui Punaisella torilla järjestetyssä voiton päivän paraatissa, jonka hän otti presidenttinä nyt ensi kertaa vastaan.

- Maailmansotien historia osoittaa, etteivät aseelliset konfliktit synny itsestään. Aiheuttajia ovat ne, jotka asettavat vastuuttomat päämääränsä kansakuntien ja kokonaisten mannerten etujen edelle, miljoonien ihmisten etujen yläpuolelle, Medvedev sanoi.

Presidentti ei osoittanut varoitustaan millekään maalle erikseen, mutta itse voitonpäivää vietetään Hitlerin Saksasta päivälleen 63 vuotta sitten saavutetun voiton kunniaksi. Toisaalta Medvedevin puheessa valitettiin "kansainvälisen oikeuden rikkomuksia", mikä muistutti Venäjän länttä vastaan käyttämästä retoriikasta Kosovon itsenäistymiskiistan yhteydessä. - On tarkasteltava hyvin vakavasti yrityksiä sekaantua toisten maiden asioihin sekä erityisesti pyrkimyksiä piirtää rajoja uusiksi, Medvedev sanoi.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, YLE Uutiset