1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaihtoehtohoitojen sääntelyn tarvetta selvitetään

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa työryhmän pohtimaan vaihtoehtohoitoja ja niiden sääntelytarpeita. Ryhmä aloittaa työnsä kesäkuussa ja työskentelee ensi vuoden helmikuun loppuun saakka.

Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoo, että ryhmän tehtävänä on selvittää täydentäviin hoitoihin ja vaihtoehtohoitoihin liittyvät keskeisimmät ongelmat potilasturvallisuuden kannalta.

Lisäksi tarkoituksena on kuulla asiantuntijoita, arvioida lainsäädäntötarvetta ja tehdä tarpeellisia ehdotuksia tietojen pohjalta.

Täydentävien hoitomuotojen kysyntä ja tarjonta kasvavat kiivasta vauhtia. Maassa on esimerkiksi jo tuhansia luontaisteraupetteja.

Kiinalaisen lääketieteen terapeuteilla on Suomessa nelivuotinen peruskoulutus sekä ammattivastuuvakuutus hoitovahinkojen varalle. Kiinalaisen lääketieteen edustajat ovat kuitenkin ilmaisseet toiveen siitä, että he saisivat hoitonsa sairausvakuutuslain piiriin.

Akupunktion lisäksi vyöhyketerapeutit, refleksologit, sekä osteopaatit kaipaavat pelisääntöjä.

Monet potilaat puolestaan toivoisivat saavansa hoidot jo kelakorvattavina. Mahdollinen Kela-korvaus on kuitenkin vielä monen vuoden päässä vaihtoehtohoidoista.