Myanmarissa käyntiin kiistelty perustuslakiäänestys

Myanmarissa eli entisessä Burmassa on pidetty kansanäänestys uudesta perustuslaista vain viikko laajaa tuhoa tehneen hirmumyrskyn jälkeen. Myanmaria hallitseva sotilasjuntta kieltäytyi siirtämästä kansanäänestystä kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Ulkomaat

Maata hallitsevan sotilasjuntan masinoimaa kansanäänestystä on kuitenkin lykätty kahdella viikolla entisessä pääkaupungissa Yangonissa ja muilla pahiten myrskyn repimillä alueilla.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet äänestyksen järjestämistä näin pian maata kohdanneen luonnonkatastrofin jälkeen.

Juntan ehdottama perustuslaki näyttäisi tulevan selvästi hyväksytyksi äänestyksessä. Äänten laskentaa seuranneiden silminnäkijöiden ja paikallisten virkamiesten mukaan äänestäjistä noin 80 - 90 prosenttia näyttäisi kannattavan perustuslakiluonnosta. Silminnäkijät kertoivat myös, että äänestäjiä oli uhkailtu useilla äänestyspaikoilla eri puolilla maata. Viralliset tulokset on määrä julkaista vasta kuun loppupuolella sen jälkeen, kun äänestys on pidetty myös myrskyn runtelemilla alueilla. Kansanäänestys on Myanmarissa eli entisessä Burmassa ensimmäinen sitten vuoden 1990, jolloin nyt kotiarestissa istuva oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi johti puolueensa murskavoittoon. Sotilasjuntta ei hyväksynyt voittoa. Nyt Suu Kyin demokratiaa ajava puolue on kehottanut kansalaisia äänestämään perustuslakia vastaan. Viime viikonloppuna Myanmaria koetelleen Nargis-myrskyn pelätään surmanneen yli 60 000 ihmistä. Sen tekemän tuhon välittömässä vaikutuspiirissä arvioidaan olevan jopa 1,5 miljoonaa ihmistä - moni heistä on esimerkiksi menettänyt kotinsa.

Lähteet: AP, AFP