1. yle.fi
  2. Uutiset

Professori Liuhto varoittaa puunjalostusta Venäjälle menemisestä

Metsäteollisuus ottaa suuren riskin, jos se investoi tuotantolaitosten rakentamiseen Venäjällä. Tätä mieltä on Turun kauppakorkeakoulun Pan - Eurooppa instituutin johtaja, professori Kari Liuhto.

talous

Epäilyksiään professori Liuhto perustelee sillä, että valtion ote talouselämästä kiristyy. Venäjällä luonnonvarojen hallintaa siirretään yhä enenevässä määrin valtion ja venäläisten suurliikemiesten käsiin.

Valtio on ottanut välineekseen talouden keskeisten toimialojen ohjauksessa muun muassa valtion korporaatiot. Nämä korporaatiot eivät ole valtionyhtiöitä, vaan toimivat osakeyhtiölainsäädännön yläpuolella. Valtio määrää niille johtajat ja antaa resurssit.

Metsävaroille ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi perustettu omaa korporaatiotaan, mutta sen perustaminen on Kari Liuhton mukaan vain ajan kysymys.

- On hyvä muistaa se, että viidennes maailman metsistä on Venäjällä. Aivan varmaan joku on kiinnostunut näiden hyödyntämisestä venäläisin voimin.

- Tällä hetkellä on itsestäänselvyys, että Venäjällä vallitsee luonnonvaranationalismi. He haluavat ottaa tärkeät luonnonvarat omiin käsiinsä. Mielestäni Venäjä on siirtynyt talouspolitiikasta poliittiseen talouteen ja valitettavasti metsät tulevat olemaan tässä poliittisen talouden puolella, Liuhto selvitti YLE Uutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa tietyt suuret oligarkit ovat ensin olleet öljybisneksessä, sitten siirryttiin metallin ja nyt on havaittavissa siirtymistä metsän puolelle.

Liuhto kehottaakin suomalaisia varovaisuuteen Venäjällä.

- Suomalaista teollisuutta kehottaisin olemaan hyvin varovainen. Riskit ovat suuria ja yritykset joutuvat itse pohtimaan, mitä valtion puuttuminen peliin merkitsee. Yritykselle on erittäin tärkeää tietää, millaisen poliittisen sateenvarjon he tulevat saamaan, Liuhto varoittaa.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi