Maanantaina kipuoireyhtymä fibromyalgian teemapäivä

Suomessa vietetään maanantaina fibromyalgiapäivää. Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena on tarjota tietoa tästä huonosti tunnetusta kipuoireyhtymästä. Tietoa tarjoavat Suomen Reumaliitto ja sen jäsenyhdistykset.

Fibromyalgia aiheuttaa voimakasta kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Fibromyalgiaa sairastaa 2 - 5 prosenttia väestöstä.

Fibromyalgian syytä ei tiedetä. Oireyhtymän puhkeamiseen vaikuttavat monet tekijät, joiden seurauksena syntyy eräänlainen keskushermoston herkistymisilmiö. Monilla potilailla oireet alkavat infektion, vamman tai muun kipua aiheuttaneen tilan yhteydessä. Joskus paikallisena alkanut kipu muuttuu yleiseksi kipuherkkyydeksi. Hormonierityksen häiriöt voivat vaikuttaa keskushermostoon siten, että kivun kokeminen voimistuu.

Fibromyalgian hoitoennuste on hyvä, vaikka parantavaa hoitoa ei ole. Hoitojen avulla useimpien potilaiden oireet lievittyvät muutamassa vuodessa.

YLE Uutiset