1. yle.fi
  2. Uutiset

Lontoossa harvinainen näyttely Banksyn graffiteista

Lontoossa on esillä maailmankuulun graffittitaiteilijan Banksyn töitä luvallisesti Waterloon asemalla. Banksyn ja 15 erimaalaisen katutaiteilijan työt ovat nähtävissä käytöstä poistetussa rautatietunnelissa noin puolen vuoden ajan.

kulttuuri

Britannian legendaarisen graffittitaiteilijan Banksyn töitä ei ole koskaan nähty yhdessä paikassa yhtä paljon kuin nyt Waterloon aseman rautatietunnelissa.

Banksyllä on kerran ollut kolmen päivän näyttely kellarissa Los Angelesissa. Nyt Banksy ja hänen 15 oppipoikaansa ympäri maailmaa ovat rauhassa saaneet maalata Waterloon aseman tunneliin.

Tunnelin omistaja Eurojuna on luvannut pitää kuvat näytteillä parhaassa tapauksessa kuusi kuukautta. Salaperäistä Banksya ei näkynyt avajaisissa, mutta autsralialainen oppipoika James Dodd saapui juhlallisuuksiin.

- Täällä on ollut kylmä, mutta katutaiteilijat ovat tottuneet siihen. On ylellistä, kun on näin paljon aikaa ja varoja tehdä mitä haluaa tehdä, Dodd sanoi. Banksylle mikään ei ole pyhää 34-vuotias Banksy on tunnettu pahankurisesta huumoristaan sekä satiirisesta politiikan ja taiteen kommentoinnistaan antimilitaristisessa ja antikapitalistiessa hengessä. Tunnelissa on esimerkiksi muotokuva Lontoon uudesta konservatiivisesta pormestarista Boris Johssonista taustanaan kappaleiksi räjähtävä Lontoon maisema. Eikä mikään ole Banksylle pyhää. Tunnelin seinällä komeilee myös kuva paavista, jonka kauhtanaa tuuletusaukko kadulla nostelee samalla tavalla kuin Marilyn Monroen hame nousi aikanaan Billy Wilderin elokuvassa Kesäleski. Banksy on Britannian kansainvälisesti kuuluisin graffittitaiteilija. Hänen töitään on näkynyt monessa maailman kaupungissa ja hän on tullut tunnetuksi merkittävimpiin museoihin tekemiensä anarkististen taiteellisten terrori-iskujensa takia. Hän on muun muassa ripustanut Pariisin Louvreen oman Mona Lisansa, jolla oli keltaiset hymyilevät kasvot. Banksyn taulut ovat taidehuutokaupoissa viime aikoina menneet kuin kuumille kiville. Hänen maalauksensa Avaruustyttö ja lintu ostettiin äskettäin huutokaupassa jo yli 400 000 eurolla. Graffittikuuluisuus pakoilee julkisuutta Banksy ei halua olla julkkis. Hänen oikeaa nimeään ei tiedetä. Hän on ilmeisesti kotoisin Bristolista. Hänen uskotaan siellä aikanaan menneen lihakauppiaan oppiin. Hän innostui seinämaalauksesta 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Bristolin maanalaisessa liikkeessä, jossa taiteilijat olivat yhteistyössä muusikkojen kanssa. Kun Banksyvähän aikaa sitten sai taidepalkinnon, hän ei ilmestynyt vastaanottamaan sitä. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi