1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmeniä kuollut räjähdysten sarjassa Intian Jaipurissa

Kuuden pommiräjähdyksen sarja ravisutti Intian läntistä Jaipurin kaupunkia tiistaina. Rajastanin osavaltion sisäministeri Gulab Chand Kataria kertoi 80 ihmisen kuolleen ja 150 haavoittuneen. Jaipur on Rajastanin osavaltion pääkaupunki ja suosittu turistikohde.

Poliisin mukaan kaikki räjähdykset tapahtuivat puolen tunnin sisällä, alkaen kello 19.15 paikallista aikaa. Lisäksi poliisi ilmoitti ehtineensä purkaa yhden kauko-ohjatun pommin ennen sen räjähtämistä.

Intialaisen NDTV-televisiokanavan mukaan neljä räjähdyksistä tapahtui yhden neliökilometrin suuruisella alueella Jaipurin vilkkaimmilla kaduilla. Sisäministeriö nimitti räjähdysten sarjaa terrori-iskuksi. Intian presidentti ja pääministeri tuomitsivat iskut.

Intian pääkaupunki Delhi ja talouselämän keskus Mumbai nostivat hälytystilaa pommi-iskujen tapahduttua.

Poliisi selvittää räjähdysten tekijää. Mikään ryhmittymä ei ole vielä ilmoittautunut iskujen tekijäksi. NDTV:n mukaan osa pommeista oli kiinnitetty polkupyörään.

NDTV:n lähteiden mukaan iskun tekotapa saattaa viitata radikaaliin, Intiassa kiellettyyn Harkat-ul-Jihad Islamia -ryhmään. Bangladeshista lähtöisin olevalla islamistiryhmittymällä on yhteyksiä al-Qaidaan.

Iskun on myös arvioitu yllyttävän yhteenottoihin Intian muslimi- ja hinduväestön välillä. Yksi räjähdyksistä tapahtui suuren hindutemppelin läheisyydessä. Muut iskut tapahtuivat muun muassa torialueilla.

Useat terrori-iskut ovat ravisuttaneet Intiaa viime vuosina. Vuonna 2006 terroristien junapommit tappoivat 200 ja haavoittivat 700:aa ihmistä. Vuonna 2005 lähes 60 ihmistä sai surmansa kolmen perättäisen pommin räjähdyksessä Intian pääkaupungissa Delhissä.