1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jaipurissa etsitään pommi-iskujen tekijöitä

Intiassa Jaipurissa on kuulusteltu useita ihmisiä tiistaisiin tuhoisiin pommi-iskuihin liittyen. Viranomaisten mukaan ketään ei ole kuitenkaan pidätetty. Osiin Jaipuria on määrätty täksi päiväksi ulkonaliikkumiskielto.

Seitsemän pommiräjähdyksen sarja ravisutti tiistaina Rajastanin osavaltiossa sijaitsevaa Jaipurin kaupunkia. Iskuissa kuoli ainakin 80 ihmistä ja lähes 200 loukkaantui. Mikään ryhmittymä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Jaipuriin on saapunut pääkaupungista Delhistä räjähdeasiantuntijoita auttamaan iskujen tutkinnassa.

Rajastanin osavaltiossa vietetään keskiviikkona surupäivää, ja koulut ja virastot ovat sulkeneet ovensa.

Vaaleanpunaisena kaupunkina tunnettu Jaipur on Rajastanin pääkaupunki ja suosittu turistikohde.

Poliisin mukaan kaikki räjähdykset tapahtuivat puolen tunnin sisällä alkaen kello 19.15 paikallista aikaa. Lisäksi poliisi ilmoitti myös ehtineensä purkaa yhden kauko-ohjatun pommin ennen sen räjähtämistä.

Intialaisen NDTV-televisiokanavan mukaan neljä räjähdyksistä tapahtui yhden neliökilometrin suuruisella alueella Jaipurin vilkkaimmilla kaduilla. NDTV:n mukaan osa pommeista oli kiinnitetty polkupyörään.

Kukaan ei ole ottanut vastuuta pommeista Intian sisäministeriö nimitti Jaipurin räjähdysten sarjaa terrori-iskuksi. Intian presidentti ja pääministeri ovat tuominneet iskut. Intian pääkaupungissa Delhissä ja talouselämän keskuksessa Mumbaissa nostettiin hälytystilaa pommi-iskujen jälkeen. Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi. NDTV:n lähteiden mukaan iskun tekotapa saattaa viitata radikaaliin, Intiassa kiellettyyn Harkat-ul-Jihad Islamia -ryhmään. Bangladeshista lähtöisin olevalla islamistiryhmittymällä on yhteyksiä al-Qaidaan. Iskun on myös arvioitu yllyttävän yhteenottoihin Intian muslimi- ja hinduväestön välillä. Yksi räjähdyksistä tapahtui suuren hindutemppelin läheisyydessä. Muut iskut tapahtuivat muun muassa torialueilla. Useat terrori-iskut ovat ravisuttaneet Intiaa viime vuosina. Vuonna 2006 terroristien junapommit tappoivat 200 ja haavoittivat 700:aa ihmistä. Vuonna 2005 lähes 60 ihmistä sai surmansa kolmen perättäisen pommin räjähdyksessä Intian pääkaupungissa Delhissä. AFP, Reuters