Sukari: En tiedä, ketä rahoillani on tuettu

Liikemies Toivo Sukari kuvailee useiden poliitikkojen vaalikampanjoita tukenutta Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen tavoitteita varsin yleisiksi. Tarkoitus on tukea Suomen talouselämää, työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Sukarin mukaan yhdistyksen kautta on tuettu kansanedustajia ja ehdokkaita kolmesta pääpuolueesta.

Kotimaa

- Nimiä en muista, enkä ole ollut vaikuttamassakaan niihin. Olen vain laittanut tietyn määrän rahaa sinne. En edes tiedä, mitä on mennyt kenellekin, Sukari kommentoi YLE Uutisille.

Ranskasta tavoitettu Sukari ei muista antamansa lahjoituksen summaa, mutta pitää sitä merkittävänä. Avustus on jakautunut 20 - 30 kansanedustajalle. Yhdistys on tukenut myös pääministeri Matti Vanhasta (kesk.), joka on hiljattain ilmaissut kannattavansa Sukarin suunnitelmaa perustaa suuri Ideapark-kauppakeskus Vihtiin.

Liikemiehen mukaan Vanhasen näkemystä ei voi mitenkään liittää tukiasiaan. Sukari sanoo, ettei ole suoraan tukenut Vanhasen vaalikampanjaa eurollakaan. Muita kansanedustaja- ja presidenttiehdokkaita hän on tukenut vuosien varrella.

Sukari kiistää myös olleensa suoraan yhteydessä pääministeri Vanhaseen Ideapark-hankkeesta.

Yhdistyksen takana muitakin suurliikemiehiä Tiedotusvälineissä olleiden tietojen mukaan vaalirahoitusta harjoittaneen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n taustalla on tunnettuja liikemiehiä. Voimahahmoina on mainittu muun muassa Ideapark-hankkeistaan tunnettu liikemies Toivo Sukari sekä Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen. Kyösti Kakkonenkaan ei halunnut kertoa YLE Uutisille omasta roolistaan yhdistyksessä. Kehittyvien maakuntien Suomi ry rahoitti eduskuntavaaleissa 2007 muun muassa Matti Vanhasta 10 000 eurolla. Vanhanen on hiljattain ilmaissut kannattavansa Sukarin suunnitelmaa perustaa suuri Ideapark-kauppakeskus Vihtiin.

Etelä-Amerikassa parhaillaan matkustava pääministeri on kuitenkin kiistänyt YLE Uutisille ottaneensa tukea Sukarilta ainakaan tietoisesti.

Lähteet: YLE Uutiset