Fabergén viimeinen pääsiäismuna kruunaa Juuan näyttelyn

Maailmankuulun venäläisen kultasepän Carl Fabergén töitä esittelevä näyttely on avattu Juuassa, Pohjois-Karjalassa. Näyttelyn vetonaulana on Fabergén viimeinen, keskeneräiseksi jäänyt pääsiäismuna, joka löytyi venäläismuseon varastosta vasta muutama vuosi sitten.

kulttuuri

Juuan Kivikeskuksen vitriineihin on koottu yhteensä parisataa venäläistä jalokiveä ja pienoiskiviveistosta Moskovasta ja Jekaterinburgista. Esineistä puolet on legendaarisen pietarilaisen kultasepän Carl Fabergén tuotantoa.

Maailmanmainetta niittäneiden eläinfiguureiden ohella näyttelyssä on esillä myös runsaasti niin sanottuja käyttöesineitä, joiden materiaali poikkeaa huomattavasti joka kodin esineistä. Kultaa, hopeaa ja jalokiviä ei näissä teoksissa ole säästelty.

Yksistään yhdessä Nikolai II:lle tehdyssä lahjalautasessa on yhteensä 942 jalokiveä.

Näyttelyn vanhimmat esineet on valmistettu jo runsaat sata vuotta sitten, osin suomalaisvoimin. Monet Fabergén palveluksessa olleet vastaavat mestarit ja kultasepät olivat näet suomalaisia.

Venäjän vallankumous näkyy kivissä Joistakin esineistä voi olla aistivinaan lähestyvän Venäjän vallankumouksen. Kultaseppämestari Pekka Kiviluodon mukaan jokin pieni idea oli aina mukana teoksissa. - Tässäkin on sotilas vartiossa pistänyt aseen maahan ja tekee tulet tupakkaan. Eihän sotilas voi suurempaa virhettä tehdä elämässänsä, Kiviluoto esittelee yhtä näyttelyn teoksista. Varsinaisesti Venäjän vallankumous näkyy Fabergén viimeiseksi jääneessä keisarillisessa pääsiäismunassa. Vuorikiteestä tehtyjen cumulus-pilvien päällä lepää Tähdistö-muna, jonka taivaalle on kaiverrettu planeettojen sijainti kruununperijä Aleksein syntymähtekellä.

- Materiaali ei ole kallista, mutta lopputulos on aivan ainutlaatuinen, ihastelee kuraattori Jelena Sokolova Fersmanin mineralogisesta museosta.

Pääsiäismunassa kuvatulta taivaalta puuttuvat timantit, ja työ jäi muutoinkin kesken keväällä 1917, kun Venäjän keisarikunta kaatui ja Fabergén kultasepänliikkeen tarina päättyi.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus