Kalifornian korkein oikeus: Homoliittoja ei voi kieltää

Yhdysvalloissa Kalifornian korkein oikeus on kumonnut homoavioliittojen kiellon. Oikeuden päätöksen mukaan rekisteröity parisuhde ei ole riittävä vastike avioliitolle.

Ulkomaat

- Osavaltiomme tunnustaa nyt, että yksilön kyky muodostaa rakastava ja pitkäaikainen parisuhden toisen ihmisen kanssa - sekä hänen kykynsä kasvattaa lapsia ja pitää heistä huolta - ei riipu hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan, oikeuden päätöksessä sanottiin. Tuomarit päättivät asiasta äänin 4 - 3.

Kalifornian osavaltion laki vuodelta 2000 sallii avioliitot vain eri sukupuolta oleville puolisoille. Kalifornialaiset seksuaalista tasa-arvoa kannattavat ryhmät ja yli 20 homo- ja lesboparia veivät lakipykälän oikeuteen kansalaisoikeuksien vastaisena.

Osavaltion suurin kaupunki San Francisco on sallinut homoavioliitot vuodesta 2004, mikä mutkisti oikeuden päätöksentekoa. Homoliitot sallivaa lainmuutosta on esitetty Kaliforniassa kahdesti. Osavaltion kuvernööri Arnold Schwarzenegger on kumonnut molemmat esitykset.

Homoliitot on sallitaan Yhdysvalloissa vain Massachusettsin osavaltiossa. Vermont, New Jersey, New Hampshire ja Connecticut sallivat homoparien siviilivihkimisen.

Lähteet: Reuters, AP