1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jättikokoiset pytonkäärmeet valtaavat Floridaa

Jättiläiskokoiset pytonit valtaavat hurjalla vauhdilla elintilaa Yhdysvalloissa Flordian osavaltiossa. Jopa ison koiran nielemään kykeneviä jättikäärmeitä on nyt lähinnä osavaltion kaakkoisosassa.

Ulkomaat

Jättiläiskokoiset pytonin valtaavat hurjalla vauhdilla elintilaa Yhdysvalloissa Flordian osavaltiossa. Jopa ison koiran nielemään kykeneviä jättikäärmeitä on nyt lähinnä osavaltion kaakkoisosassa.

Floridan yliopiston professori Frank Mazotti huomauttaa kuitenkin, että hänen tukimuksiensa mukaan käärmeet saattavat levitä nopeasti kaikille niille alueille, missä nyt elää alligaattoreita.

- Pytonit saattavat vallata alueita Floridan pohjoisosista, Georgiasta ja Louisianasta saakka, professori huomauttaa.

Jättikäärmeet ovat entisiä lemmikkejä Floridassa leviävät pytonit ovat suurimmaksi osaksi Burman pytoneita eli tiikeripytoneita, joita on tuotu muun muassa Myanmarista lemmikeiksi. Kun matelija on kasvanut liian suureksi kotona pidettäväksi, on se päästetty luontoon vapaaksi.

Vuosina 2002 - 2005 osavaltion viranomaiset ottivat luonnosta kiinni 201 pytonia, mutta viimeisen kahden vuoden aikana kiinni otettujen käärmeiden määrä on noussut 418:aan. Tähän mennessä suurin kiinni otettu pyton oli noin viisi metriä pitkä ja se painoi noin 70 kiloa.

Professori Mazzottin mukaan pytonit eivät ole myrkyllisiä, mutta ne ovat erinomaisia uimaan, joten ne valtaavat nopeasti uusia asuinalueita. Radiolähettimellä varustettu käärme ui vain muutamassa tunnissa noin 60 kilometriä, professori kertoo.

Pytonille kelpaa ruoaksi oikeastaan mikä vain. Sen on todettu syöneen koiria, kissoja, kaneja, kettuja, oravia, pesukarhuja ja jopa pieniä alligaattoreita. Käärmeen nopea lisääntyminen johtuu myös siitä, että se tuottaa 60 - 80, hyvissä olosuhteissa jopa 120 munaa vuodessa.

AFP

Lue seuraavaksi