Osa kansalaisista hyvin huolissaan Itämeren tilasta

Suomalaisista ja ruotsalaisista 40 prosenttia on hyvin huolissaan Itämeren saastumisesta. Heidän mielestään ongelma on erittäin vakava ja siihen on puututtava välittömästi. Virossa tätä mieltä on reilu kolmannes, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipidekysely.

luonto

Noin puolet pitää ongelmaa melko vakavana ja haluaa asian ratkaisuun pitkän aikavälin toimia.

Osa suomalaisista, ruotsalaisista ja virolaisista on muuttanut käytöstään Itämeren saastumisen vuoksi. Suomalaisista kaikkiaan runsas neljännes kertoo joutuneensa muuttamaan esimerkisi kalansyönti-, kalastus- tai lomasuunnitelmiaan. Ruotsalaisista käyttäytymistään on puolestaan muuttanut kaksi viidestä ja virolaisista reilu kolmannes.

Virossa Itämeren tila on vaikuttanut noin viidenneksen uintisuunnitelmiin, kun taas Suomessa ja varsinkaan Ruotsissa ei ole oltu yhtä varovaisia uinnin suhteen. Ero voi selittyä sillä, että Virossa ei sisämaassa voi juuri uida.

Tiedot perustuvat Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla viime kuussa teettämään tutkimukseen, johon vastasi noin tuhat ihmistä kussakin maassa. Virhemarginaali on jokaisen maan osalta noin kolme prosenttia suuntaansa.

Suomeen kaavaillaan Itämeri-huippukokousta Suomessa aiotaan järjestää ensi vuoden keväänä Itämeren maiden huippukokous. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen ovat ottaneet asiassa yhteyttä muihin Itämeren maiden päämiehiin viime vuodenvaihteessa. Halonen kertoi asiasta torstaina Itämeri-foorumin avajaisissa Turussa. Itämeren toimijoita yhteen keräävä foorumi jatkuu perjantaina. Perjantaisessa päätilaisuudessa puhuvat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs sekä Suomen Pankin johtaja Pekka Sutela. YLE Uutiset