Kiinan armeija lennättää lisää hätäapua järistysalueelle

Kiinassa armeija on ilmoittanut lennättävänsä lisää hätäapua maanantaisen järistyksen pahimmille tuhoalueille. Sichuanin maakuntaan kuljetetaan lentoteitse muun muassa 5 000 telttaa, 100 000 ruoka-annosta, 200 000 vaatekappaletta ja huopaa sekä 200 generaattoria.

Ulkomaat

Paikalle lähtee myös lisää lääkintäryhmiä. Tarvikkeiden on määrä saapua maakunnan pääkaupunkiin Chengduun ensi viikon alkuun mennessä.

Kiinan maanjäristys on jättänyt kodittomaksi 4,8 miljoonaa ihmistä, kertovat paikalliset viranomaiset.

Yhteensä 4 807 200 ihmistä on joutunut turvautumaan väliaikaisiin suojapaikkoihin Sichuanin maakunnassa. Asiasta kertoi maakunnan varakuvernööri tiedotustilaisuudessa. Kodittomien suuri määrä tuli ilmi vasta perjantaina, kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema viranomainen. Yli 50 000 ihmisen pelätään kuolleen maanantaina sattuneessa 7,9 richterin maanjäristyksessä. Luku perustuu pelastustoiminnan päämajan arvioon. Kiinan viranomaiset ovat vahvistaneet järistyksessä kuolleen hiukan yli 22 000 ihmistä. Toivo eloonjääneiden löytämisestä hiipuu jatkuvasti. Kiinalaiset viranomaiset myönsivät jo torstaina, että eloonjääneiden löytyminen olisi suoranainen ihme. Suomen Pekingin-suurlähetystö on tavoittanut kaikki tiedossaan olleet suomalaiset Kiinassa Chengdun maanjäristysalueella. Suurlähetystön tietojen mukaan heillä ei ole hätää. Ulkoministeriön mukaan alueella voi silti olla edelleen muita suomalaisia, joista edustustolla ei ole tietoa. Kiinan ulkoministeriö on vahvistanut Suomen Pekingin-suurlähetystölle, ettei suomalaisia ole niiden 900 ulkomaalaisen joukossa, jotka ovat maajäristysalueella turvassa, mutteivät ole päässeet sieltä vielä poistumaan. Avustuksia EU:lta ja Suomelta Euroopan unioni lupaa 2 miljoonan euron hätäapupaketin Kiinan maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. EU-komission tänään julkistamalla raha-avulla on määrä hankkia huopia, vaatteita, puhdasta juomavettä ja ruokaa eloonjääneille. Apu kanavoidaan kansainvälisen Punaisen Ristin ja muiden avustusjärjestöjen kautta. Kehitys- ja humanitaarisesta avusta vastaava EU-komissaari Louis Michel kertoo, että hätäavusta päätettiin sen jälkeen, kun EU:n arviointiryhmä oli raportoinut näkemästään pahimmilla tuhoalueilla Sichuanin maakunnassa. Suomi lahjoittaa avustustyöhön 500 000 euroa Suomen Punaisen Ristin kautta. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen päätti asiasta perjantaina sen jälkeen, kun Punaisen Ristin kansainvälinen liitto IFRC esitti 12,4 miljoonan euron suuruisen hätäapuvetoomuksen uhrien auttamiseksi. Lisäksi SPR antaa 70 000 euroa omasta katastrofirahastostaan. Pahimmin kärsineellä järistysalueella asuu yli miljoona ihmistä, loukkaantuneita on yli 100 000.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset