Edvard Munchin Huuto ei palaa ennalleen

Toinen versio norjalaisen mestarin Edvard Munchin tunnetuimmasta maalauksesta on kärsinyt varkaiden käsissä niin pahoin, että sitä ei voida palauttaa täysin ennalleen. Oslon Munch-museon mukaan Huudon kärsimät vauriot näkyvät selvästi, mutta ne eivät vaikuta teoksen taiteelliseen vaikutelmaan.

kulttuuri

Huudon kanssa samaan aikaan varastettu Madonna-maalaus on saatu restauroitua ennalleen. Huudon restauroinnin puolestaan sanotaan onnistuneen vain kohtuullisen hyvin. Museo asettaa molemmat Munchin restauroidut teokset näytille ensi viikolla. Aseellisessa ryöstössä vuonna 2004 varastetut teokset löydettiin kaksi vuotta ryöstön jälkeen vuoden 2006 elokuussa. Munch-museon Huuto on toinen Edvard Munchin samasta aiheesta maalaamista tauluista. Ensimmäisenä Huutona pidettyä maalausta säilytetään Norjan kansallisgalleriassa Oslossa.

Öljyvärimaalausten lisäksi Huudosta on olemassa kaksi pastellimaalausta, joista toinen on niin ikään Munch-museon hallussa. Niiden ohella aiheesta on olemassa grafiikkaa sekä Munchin luonnoksia.

Lähteet: YLE Uutiset