Bush tapasi palestiinalaisten presidentin Egyptissä

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tavannut Lähi-idän kiertueellaan Egyptissä palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin. Bush vakuutti Abbasille työskentelevänsä yhä vakaasti rauhansopimuksen saavuttamiseksi ennen kuin hän ensi tammikuussa päättää presidenttikautensa.

Ulkomaat

Bush ei avoimesti kritisoinut Israelin toimia palestiinalaisia kohtaan, mutta hän sanoi ymmärtävänsä palestiinalaisten tilanteen ja haaveen omasta valtiosta.

Sunnuntaina Bush yrittää vakuuttaa epäileväiselle arabimaailmalle Sharm-el Sheikissä Egyptissä, että hänen avoin tukensa Israelille ei tarkoita sitä, etteikö hän ymmärtäisi myös palestiinalaisten tavoitteita.

Bush saapui lauantaina Sharm el-Sheikiin Saudi-Arabiasta osallistuttuaan sitä ennen kaunopuheisesti Israelin valtion 60-vuotisjuhlallisuuksiin. Egyptissä vastaanotto oli sen mukaisesti varsin viileä.

Israel ja palestiinalaiset ovat Valkoisen talon aloitteesta käyneet muodollisia neuvotteluja joulukuusta lähtien, mutta mitään konkreettista ei hiljaisesta prosessista näytä poikineen. Israelin-vierailullaan Bush ei itsekään käynyt poliittisia keskusteluja, eikä hänellä ollut uusia avauksia tuomisina Egyptiin.

Lähi-itä esillä talousfoorumissa

Sunnuntaina Bush osallistuu Egyptissä myös Maailman talousfoorumin kokoukseen, jossa käsitellään Lähi-idän teemoja. Egyptin ja palestiinalaisten johtajien ohella Bush tapaa muiden muassa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, Pakistanin pääministerin Yousuf Raza Gilanin sekä useita irakilaisjohtajia.Maailman talousfoorumiin osallistuu 1 500 valtionpäämiestä, yritysjohtajaa ja ja ministeriä 55 maasta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset