1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas uhkaa erota rauhanratkaisun viipyessä

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas uhkaa erota virastaan, ellei rauhanratkaisua Israelin kanssa saavuteta lähimmän puolen vuoden aikana.

Asiasta kertoi israelilainen kansanedustaja Yossi Beilin, joka tapasi Abbasin Egyptin Sharm el-Sheikissä pidetyssä kokouksessa.

Beilinin mukaan Abbas perusteli uhkaustaan sillä, että hän ilman sopua Israelin kanssa hän kokee työnsä merkityksettömäksi. Vuonna 2005 presidentiksi valittu Abbas muistutti, ettei hän pyrkinyt virkaan viran vuoksi vaan suorittamaan tehtävää, Beilin sanoi.

Yossi Beilin on yksi vuonna 1993 solmitun Oslon rauhansopimuksen pääarkkitehdeistä ja pysyvän rauhanratkaisun vahva kannattaja. Hän osallistui Sharm el-Sheikissä päättyneeseen Maailman talousfoorumiin, jossa Yhdysvaltain presidentti George Bush ilmoitti edelleen tavoitteekseen tuoda sopu Lähi-itään virkakautensa loppuun mennessä.

Muodolliset rauhantapaamiset Israelin ja palestiinalaisten välillä pääsivät pitkän tauon jälkeen jatkumaan joulukuussa, mutta hyvin vähän konkreettista on kerrottu julkisuuteen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kertoi kuitenkin sunnuntaina, että osapuolten edustajat neuvottelevat parasta aikaakin vakavasti kaikista rauhanratkaisun ydinkysymyksistä. Rice sanoi lisäksi, että keskusteluja ollaan tulevina kuukausina vielä tiivistämässä.

AP, Reuters