Sankarivainajia edelleen tunnistamatta

Resurssien puute hankaloittaa ja pitkittää viime sodissa rintamalle jääneiden sankankarivainajien tunnistustyötä. Oikeuslääketieteen laitoksella on tällä hetkellä kymmeniä sankarivainajien luita ja luurankoja, jotka odottavat tunnistamista.

Kotimaa

Nykyaikaisen dna-teknologian avulla olisi mahdollista tunnistaa yhä useampi sodan sankarivainaja luiden perusteella. Laajempaan tutkimukseen ei kuitenkaan ole nykyisellään varaa.

Lappeenrannassa haudattiin tänään kaatuneiden muistopäivänä 54 Venäjältä löytynyttä tunnistamatonta sankarivainajaa. Myös tunnistettuja sodan sankarivainajia haudattiin, esimerkiksi Rovaniemellä.

Suomen sotien sankarivainajien etsintöjä on tehty laajemmassa mitassa viisitoista vuotta. Sankarivainajia on löydetty tähän mennessä lähes tuhat, joista on pystytty tunnistamaan hieman alle neljännes. Moni sankarivainaja jää edelleen tunnistamatta, kertoo sotavainajien vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Pitkänen.

Kaikki sankarivainajien etsijät ovat vapaaehtoisia, suomalaisia ja venäläisiä. Löydetyistä luista ne, joista on taustatietoa tunnistamista varten, toimitetaan Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle tutkittaviksi.

Teoriassa olisi myös mahdollista tutkia kaikki löydetyt luut ja selvittää mahdolliset sukulaiset tietotekniikan avulla. Tähän tarvittaisiin tietokanta, johon olisi koottu kaikkien elossa olevien, sodassa omaisiaan kadottaneiden dna-tiedot joita voitaisiin verrata löydöksiin.

Resursseja ei kuitenkaan ole. Nytkin oikeuslääketieteellisellä laitoksella lähes 60 sankarivainajaa odottaa tunnistusta.

YLE Uutiset