Vakuutukset eivät korvaa digitallenteita

Vakuutusyhtiöissä pohditaan digitaalisen musiikin, elokuvien ja valokuvien vakuutuksia. Yhtiöt korvaavat tietokoneen tai kannettavan soittimen, jos ne varastetaan tai rikkoutuvat. Suurin osa kotivakuutuksista ei kuitenkaan kata laitteisiin tallennettua musiikkia. Korvausperusteissa on sekavuutta jopa vakuutusyhtiöiden sisällä.

talous

Yhden musiikkikappaleen lataaminen internetistä maksaa noin euron. Mp3-soittimeen mahtuu niitä tuhansia. Pienessä laatikossa voi olla tallennettuna musiikkia ja elokuvia tuhansilla euroilla.

Musiikin ystävät ovat vaarassa menettää kokoelmansa varkauden tai onnettomuuden sattuessa. Suurin osa kotivakuutuksista kattaa vain soittimen ja tietokoneen - ei menetettyä musiikkia tai rakkaita valokuvia.

Soittokierros suurimpiin vakuutusyhtiöihin osoittaa, että digitallenteiden korvaamisessa on yhtiöissä sekavuutta. Sama yhtiö sekä kielsi että myönsi korvaavansa menetetyt musiikki- ja elokuvatallenteet. Suurista yhtiöistä ainakin yksi lupaa, että korvaukset maksetaan.

Valokuvat jäävät edelleen kotivakuutuksen ulkopuolelle, samoin keräilijöiden laajat musiikki- ja elokuvakokoelmat.

Yhtiöissä suunnitellaankin uutta, erillistä vakuutusta suurille kokoelmille.

Valokuvista, musiikista ja elokuvista on hyvä ottaa varmuuskopiot, jotka tallennetaan tietokoneeseen erikseen hankittavalle irroitettavalle kiintolevyasemalle.

Lähteet: YLE Uutiset