1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikassa tuhannet pakenevat siirtolaisvastaisia väkivaltaisuuksia

Etelä-Afrikassa tuhannet ihmiset ovat paenneet siirtolaisvastaisia hyökkäyksiä Johannesburgissa.

Väkivaltaisuuksissa kuoli viikonloppuna ainakin 13 ihmistä, ja avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on luonnehtinut tilannetta jo humanitaariseksi kriisiksi.

Väkivaltaisuudet alkoivat viikko sitten mustien asuttamalla Alexandran alueella, josta ne levisivät myös Johannesburgin keskustaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan keskusta muistutti viikonloppuna sota-aluetta, kun mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja hillitäkseen ulkomaalaisten kauppoja ryösteleviä väkijoukkoja.

Väkijoukot hyökkäsivät myös muun muassa kirkkoon, jonne tuhatkunta ihmistä oli hakeutunut suojaan.

Suuri osa väkivaltaa pakenevista on zimbabwelaisia, jotka ovat tulleet Etelä-Afrikkaan päästäkseen pois kotimaansa ahdingosta. Paikalliset asukkaat syyttävät siirtolaisia työ- ja asuinpaikkojen viemisestä.

Etelä-Afrikassa arvioidaan oleskelevan jopa kolme miljoonaa zimbabwelaista.

Etelä-Afrikan arkkipiispa, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Desmond Tutu on vedonnut kaikkiin osapuoliin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Tutu muistutti eteläafrikkalaisia Zimbabwen tärkeästä roolista apartheidin vastaisessa taistelussa.

- He ovat siskojamme ja veljiämme. Me emme voi maksaa kiitollisuudenvelkaamme tappamalla heidän lapsiaan, Tutu sanoo.

Myös Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki ja ANC-puolueen puheenjohtaja Jacob Zuma ovat tuominneet siirtolaisvastaiset hyökkäykset jyrkästi. Levottomuuksissa on pidätetty yli 250 ihmistä.