1. yle.fi
  2. Uutiset

Keho sulautuu luontoon Arno Rafael Minkkisen valokuvissa

Yhdysvalloissa asuva valokuvaaja Arno Rafael Minkkinen kuvaa omaa suhdettaan suomalaisuuteen Helsingissä Galerie Anhavassa esillä olevassa näyttelyssä. Mustavalkoisissa valokuvissa taiteilijan oma alaston keho muodostuu osaksi sitä ympäröivää järvimaisemaa.

kulttuuri

Minkkinen kuvaa omaa alastonta kehoaan, joka sijoittuu sitä ympäröivään maisemaan kummallisissa asennoissa ja asetelmissa. Lyyristen mutta myös koomistenkin valokuvien asetelmat yllättävät usein katsojan.

- Mielestäni kuva on parhaimmillaan sellainen, joka todella hämmentää katsojan. Heti kun katsoja luulee ymmärtävänsä, mitä kuvassa tapahtuu, herää uusi kysymys, Minkkinen pohdiskelee.

Taiteilija sanoo kuvaavansa nimenomaan ihmiskehon ja maiseman välistä suhdetta. Pelkän kehon tai maiseman kuvaamisen sijaan niiden vuorovaikutus nousee itsessään kuvien tärkeimmäksi sisällöksi.

Yhteinen matkamme Suomessa Arno Rafael Minkkinen muutti kuusivuotiaana perheensä kanssa Amerikkaan. Tätä nykyä hän tarkastelee ja pohtii suomalaisia juuriaan. Vaikka hän kuvaakin itseään, ei hän pidä otoksiaan varsinaisina omakuvina. - Kuvissani on vartalo ja osia vartalosta. Toivon, että katsojat voivat nähdä myös oman itsensä kuvissani. Olen ikään kuin heidän tilallaan kuvassa. - Jos kasvoni näkyisivät kuvissa, näyttely kuvaisi ehkä nimenomaan minun matkaani Suomessa. Haluan kuitenkin ennemminkin nähdä tämän meidän matkanamme. Galerie Anhavassa nähtävät Arno Rafael Minkkisen valokuvat ovat mustavalkoisia hopeagelatiinivedoksia. Taiteilija kertoo arvostavansa perinteisiä kuvaustekniikoita, eikä koskaan manipuloi kuviaan. Homework - Suomen kuvat -näyttely on avoinna Galerie Anhavassa Helsingissä elokuuhun asti. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen valokuvakirja, jossa Minkkinen pohtii vaikutteitaan taiteen tekemisessä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi