Finnjetin paluuta Suomeen ehdotetaan

Suomalaisen laivanrakennuksen mestarinäytteen, Finnjetin, tarina saa yhä uusia piirteitä. Epävarmaa on ollut, onko Välimerelle ajettu alus menossa romutettavaksi vai jatkaako se vielä matkustajaliikenteessä.

Kotimaa

Nyt Finnjetin perään kaipaa joukko espoolaisia kaupunginvaltuutettuja, joukossa muun muassa entinen laivanrakentaja, vuorineuvos Martin Saarikangas (kok), puoluejohtaja Timo Soini (ps) ja kansanedustaja Eero Akaan-Penttilä (kok).

Eilen jättämässään valtuustoaloitteessa Saarikangas ja kumppanit ehdottavat, että Espoon kaupunki ostaisi Finnjetin.

Laiva sijoitettaisiin Espoon edustalle: väliaikaisiksi asunnoiksi esimerkiksi tutkijoille ja pakolaisille. Majoitustilat 2000 hengelle kaikkine palveluineen olisivat valmiina.

Valtuustoaloitteen tekijöiden mukaan Finnjetin ostohinnaksi voisi tulla esimerkiksi seitsemän miljoonaa euroa.

Maarianhaminalla on nähtävyytenään Pommern, Turulla Suomen Joutsen, Espoolla olisi Finnjet. Vuonna -77 valmistunut Finnjet oli aikoinaan maailman nopein ja suurin autolautta.

-Tarkoitus olisi myös pelastaa monen suomalaisen haikeana muistama ainutlaatuinen kappale Suomen menestyksekästä laivanrakennushistoriaa, joka uhkaa nyt tuhoutua, aloitteen tekijät kirjoittavat. Asiasta kertoi myös tiistai-illan Ajankohtainen kakkonen, TV2 klo 21.

Lähteet: YLE Uutiset