Luonnonvaraisia eläimiä ei pidä ruokkia kesällä

Luonnonvaraisia eläimiä ei pidä ruokkia kesällä, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys. Kesäinen luonto tarjoaa eläimille yllin kyllin ravintoa, ja ruokkimalla villieläimiä ihminen tekee niille vain hallaa.

luonto

Esimerkiksi sorsanpoikasten kehitys voi kärsiä, jos niille syötetään pullanmuruja. Muutoinkin linnunpoikasten ruokkiminen estää niitä oppimasta, kuinka ruokaa etsitään.

Kaupungeissa ongelmia aiheuttaa lokkien, pulujen ja varisten ruokinta. Lokeille paras paikka pesiä olisi saaristo, mutta ihmisten ruokatarjoilu houkuttelee niitä kaupunkien keskustoihin. Esimerkiksi toreilla röyhkeiksi oppineet lokit ovat vaarassa, kun lopulta lokkikantaa halutaan harventaa.

Ainoa eläin, jolle ihmisen ruoka-avusta on hyötyä, on talviunille valmistautuva siili. Loppukesästä piikikäs pihavieras ilahtuu kissanruuasta, murskatuista maapähkinöistä tai keitetystä kalasta tai lihasta. Maitotuotteita tai suolaista ruokaa siilille ei saa antaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys painottaa, että parhaiten ihminen suojelee eläinystäviään antamalla niiden elää mahdollisimman rauhassa. Tämä koskee myös avuttomalta vaikuttavia eläimenpoikasia. Esimerkiksi yksinäinen lokin- tai rusakonpoikanen on harvoin hätätilanteessa, vaan vain odottaa huoltajaansa ruuanhakureissulta.

Lähteet: YLE Uutiset