Savonlinnan oopperajuhlat tilasi uuden suomalaisen oopperan

Savonlinnan oopperajuhlat on tilannut ohjelmistoonsa uuden suomalaisen oopperan. Kesällä 2010 kantaesitettävä ooppera kertoo Venetsian La Fenice -teatterin tuhopoltosta.

kulttuuri

Teoksen säveltää Kimmo Hakola, ja libreton kirjoittaa Juha-Pekka Hotinen. Esityskieli on italia, mikä on jo herättänyt kiinnostusta ulkomaisissa opperataloissa, kertoo oopperajuhlien toiminnanjohtaja Jan Hultin.

Hän perustelee tilausta oopperajuhlien tehtävällä ylläpitää ja kehittää suomalaista oopperataidetta ja kulttuuri-identiteettiä.

Taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen kertoo oopperajuhlien kartoittavan jatkuvasti mahdollisia ooppera-aiheita. Hän sanoo innostuneensa heti Hakolan ja Hotisen ehdotuksesta.

La Fenice paloi perusteellisesti tammikuussa 1996 teatterin peruskorjauksen yhteydessä. Kaksi sähkömiestä sai pitkän vankeustuomion, koska heidän todettiin sytyttäneen palon tahallaan välttääkseen työn myöhästymisesta uhanneet sakot. La Fenice, "Fenix-lintu" nousi nimensä mukaisesti tuhkasta ja avattiin korjattuna joulukuussa 2003.

La Fenicen tarinan libretoksi kirjoittava Juha-Pekka Hotinen on Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja esitystaiteen lehtori, joka tunnetaan myös näytelmäkirjailijana, ohjaajana ja kriitikkona.

Säveltäjä Kimmo Hakolan ansioluettelossa on jo kaksi oopperaa: Marsin mestarilaulajat ja Sinapinsiemen, molemmat vuodelta 2001. Hänen laajimmat teoksensa ovat piano- ja klarinettikonsertot.

Hakolan ja Hotisen teos on yhdestoista Savonlinnan oopperajuhlilla kantaesitettävä ooppera. Kymmenes, Markus Fageruddin Seitsemän koiraveljestä, saa ensiesityksensä tänä kesänä.

Lähteet: YLE Uutiset