1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurirahasto satsaa 90 000 euroa Smeds Ensemblen Eurooppa-spektaakkeliin

Suomen Kulttuurirahasto maksaa tuntuvan osan teatteriryhmä Smeds Ensemblen kansainvälisen yhteistyöhankkeen kustannuksista. Smeds Ensemble saa Kulttuurirahastolta 90 000 euroa spektaakkeliin, johon osallistuu lähes 30 arvostettua taitelijaa yli kymmenestä maasta.

Kulttuurirahaston tuki kattaa noin puolet Smeds Ensemblen rahoitusosuudesta A Trans-European Comedy About the Holy Hate -projektissa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 600 000 euroa, josta yli puolet on ulkomaisten kulttuuritahojen sijoituksia. A Trans-European Comedy About the Holy Hate käsittelee teatterin, tanssin ja mediataiteen keinoin Euroopan unionia ja eurooppalaista identiteettiä. Tavoitteena on herättää ajatuksia ja keskustelua muun muassa siitä, miten unionin keskus- ja laitavaltiot kohtaavat.

Vuosia valmistellun spektaakkelin kantaesitys on Brysselin hollanninkielisessä kansallisteatterissa KVS:ssä ensi helmikuussa. Suomen Kansallisteatterin päänäyttämölle esitys saadaan seuraavana syksynä.

Taiteellisen johtajansa teatteriohjaaja Kristian Smedsin mukaan nimetyn Smeds Ensemblen ja KVS-teatterin lisäksi hankkeen osatuottajia ja rahoittajia ovat Euroopan ensivuotiset kulttuuripääkaupungit Linz ja Vilna. Osatuottajuudesta neuvotellaan parhaillaan myös muun muassa Helsingin ja Wienin Juhlaviikkojen sekä Kööpenhaminan kuninkaallisen teatterin kanssa.