Harva suuryritys tukee rahallisesti vaaliehdokkaita

Suuryritykset suhtautuvat pidättyväisesti eduskuntavaaliehdokkaiden taloudelliseen tukemiseen. YLE Uutisten kyselyssä Suomen kahdestakymmenestä suurimmasta yrityksestä vain kaksi kertoi antaneensa suoraan rahaa ehdokkaalle tai hänen taustayhteisölleen.

Kotimaa

Epäsuorasti tukea annettiin muun muassa osallistumalla talousseminaareihin.

YLE Uutiset kysyi, olivatko suuryritykset lahjoittaneet rahaa vuoden 2007 eduskuntavaaleissa olleelle henkilölle tai hänen taustayhteisölleen.

Valtaosa eli 17 yritystä kahdestakymmenestä vastasi kieltävästi. Kaksi firmaa kertoi antaneensa rahaa. Toinen kertoi summaksi noin 10 000 euroa, toinen 1 600 euroa. Toisaalta yli puolet eli tusina yrityksistä kertoi antaneensa epäsuorasti vaalitukea, lähinnä osallistumalla talousseminaareihin. Enimmäkseen kaupan alan toimijat kertoivat myös ostaneensa mainostilaa puoluelehdistä tai julkaisuista. Tilojaan vaalityöhön kertoi antaneensa yksi suuryritys. Pari yritystä kertoi johtajiensa olleen puhujina ehdokkaiden tukitilaisuuksissa. Yhteensä tuen määrä oli kyselyn perusteella joitakin satoja tuhansia euroja. Suuryrityksiltä kysyttiin myös poliittisen päätöksenteon merkittävyyttä omalta kannaltaan. Suurin osa koki sen merkittäväksi tai erittäin merkittäväksi. Vain kaksi yritystä ei pitänyt poliittista päätöksentekoa lainkaan merkittävänä firmansa näkökulmasta. Osa ei vastannut tähän kysymykseen. Kohuyhdistys rahoitti myös Stefan Wallinin kampanjaa

Myös Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin on saanut tukea Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä ja Ajanta-yhtiöltä. Niistä saatua vaalirahaa kierrätettiin RKP:n Turun-piirin kautta.

Keskiviikkona puolestaan Svenska Kulturfonden ilmoitti tukevansa RKP:n kanssa tekemisissä olevaa säätiötä vuosittain. Viime vuonna tämä säätiö tuki puoluetta yli miljoonalla eurolla.

Wallin on kolmas hallituspuolueen puheenjohtaja, jota Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys tuki viime vaaleissa. Tukea ovat saaneet myös Matti Vanhanen (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Oikeusministeriöön ei toimitettu tänään uusia täydennyksiä vaalirahailmoituksiin pääministeri Matti Vanhasen tiistaisesta vetoomuksesta huolimatta. Vanhanen on myös sanonut, että asiasta voi äityä poliittinen kriisi, jos kansanedustajat eivät täydennä vaalirahailmoituksiaan.

Lähteet: YLE Uutiset