Senegalissa pelastettiin rantaan ajautuneita valaita (video)

Senegalissa kalastajat ovat kiskoneet takaisin mereen kymmeniä valaita, jotka olivat ajautuneet rannalle.

luonto

Muutama kymmenen pallopäävalasta ehti kuolla, mutta hengissä säästyi useita kymmeniä, kun kalastajayhteisö riensi köysineen niiden avuksi Yoffissa Kap Vertin niemimaalla, Afrikan läntisimmällä laidalla. Kamppailu jatkui läpi yön.

Kalastajat ovat pyytäneet hallituksen apua rannalle menehtyneiden valaiden hävittämiseksi, jotta mätänevät ruhot eivät ala levittää tauteja. Viranomaiset varoittavat valaiden lihan syömisestä. Useita ihmisiä sairastui rantaan kuolleiden valaiden lihasta Yoffissa 30 vuotta sitten.

Valaiden joukkorantautumisiin ei ole löydetty varmaa selitystä. Pari vuotta sitten naapurimaassa Mauritaniassa rannalle tuli 250 valasta. Tuolloin asiantuntijat arvelivat, että eläinten suuntavaisto oli kärsinyt öljy-yhtiöiden tekemistä kaikuluotauksista. Myös sotaharjoituksilla saattaa olla vastaavia vaikutuksia merinisäkkäisiin, ja osavastuussa lienee myös merten saastuminen. Mahdollisena syynä pidetään jotakin tuntematonta sairautta.

Pallopäävalaat elävät yleensä 10 - 30 yksilön laumoissa, mutta toisinaan lauma kasvaa oli sadan valaan suuruiseksi. Kookkaimmat aikuiset ovat kuusimetrisiä ja 3 000 kilon painoisia.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset