Aki Kaurismäestä tuli akateemikko (katso haastattelu)

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, 51, on taiteen uusi akateemikko. Tasavallan presidentti vahvisti Taiteen keskustoimikunnan esittämän nimityksen perjantaina.

kulttuuri

Kaurismäki on nuorin taiteen yhteensä kahdeksasta elossa olevasta akateemikosta. Elokuva-alaa edustanut akateemikko Rauni Mollberg kuoli viime syksynä.

- Olen lapsesta lähtien pitänyt sitä äärettömän hienona nimityksenä, tosin se oli silloin Kekkosen akatemia. Tuon hienompaa ei voi olla - paitsi Ranskan kunnialegioonan ritari, Kaurismäki arvioi nimitystään YLE Uutisten haastattelussa.

Suomessa ja Portugalissa asuva elokuvaohjaaja karttaa julkisuutta. Se on omiaan poikimaan huhuja.

- Todellista puhuttavaa ei ole. Olen ensinnäkin niin tylsä jätkä. Ja toisaalta en tee mitään kiinnostavaa työni ulkopuolella. Kai sitä täytyy jotain keksiä. Huhuthan tunnetusti paisuvat kertojalta toiselle, Kaurismäki sanoo.

Taiteentekijänä Kaurismäki on jättänyt pysyvän jäljen Suomi-kuvaan. Lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 2002, kun Mies vailla menneisyyttä palkittiin yhdellä Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnoista. Kaurismäki valmistelee parhaillaan seuraavaa elokuvaansa, joka sekin kertoo Suomesta.

Lähteet: YLE Uutiset