1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sulavan ikiroudan metaani lämmittää ilmakehää

Ilmakehän lisääntynyt metaanimäärä on todennäköisesti peräisin sulavasta ikiroudasta, kertovat Lontoon yliopiston tutkijat.

luonto

Yhdysvaltalaiset ilmastotutkijat havaitsivat viime kuussa, että ilmakehän metaanipitoisuus on lähtenyt merkittävään nousuun. Ilmiön syitä ei heti voitu varmasti selittää, mutta Lontoon yliopiston analyysi antaa pelätyn tuloksen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tutkijat analysoivat metaanin kemiallisen koostumuksen ja saivat tulokseksi, että metaani on biologista alkuperää, eli todennäköisesti lähtöisin sulavilta turvesoilta.

Pohjoisten alueiden, erityisesti Siperian ja Alaskan tundrasuot, ovat olleet ikijäässä jääkaudesta lähtien. Parisen vuotta sitten havaittiin, että suot ovat alkaneet sulaa, jolloin turpeeseen sitoutunut metaani alkaa vapautua ilmakehään.

Ilmiö on hyvin huolestuttava, sillä metaani on tehokas kasvihuonekaasu. Se lämmittää ilmakehää jopa 25 kertaa hiilidioksidia voimakkaammin. Tutkijat pelkäävät metaanihavainnon olevan merkki kasvihuoneilmiön itseään ruokkivasta luonteesta; kun metaania pääsee ilmakehään, ilmasto lämpenee, jolloin metaania vapautuu yhä enemmän.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan vuonna 2007 metaanitaso nousi 0,5 prosenttia, mutta pohjoisilla alueilla nousu oli jopa puolta nopeampaa.

Ilmakehän metaanitaso pysyi tätä aiemmin tasaisena kymmenisen vuotta. Tähän oli syynä päästöjen väheneminen. Entisen Neuvostoliiton alueen teollisuus kutistui ja riisinviljelyn sekä maantäyttöjen tekniikat kehittyivät vähemmän metaania päästäviksi. Nyt erityisesti Aasian talouskasvu on alkanut lisätä teollisuuden metaanipäästöjä.

Tutkijoita huolettaa myös valtamerien pohjiin varastoituneen metaanihydraatin mahdollinen purkautuminen. Merten pohjiin on veden paineen vaikutuksesta varastoitunut valtavia määriä metaania. Meriveden lämpenemisen pelätään aikanaan johtavan tämän kaasuvaraston purkautumiseen ilmakehään.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi