Energiajärjestö: Öljyn väheneminen tuo uuden maailmanjärjestyksen

Kansainvälinen energiajärjestö IEA valmistelee laajaa raporttia maailman tällä hetkellä käytössä olevien öljykenttien ehtymisestä. Vaikka raportti julkaistaan vasta marraskuussa, siitä vuotaneet tiedot olivat osasyy siihen, että öljytynnyrin hinta nousi torstaina uuteen ennätykseen, 135 dollariin.

talous

IEA tutkii, kuinka nopeasti öljy ehtyy noin 400 öljykentältä. Uutistoimisto AP:n haastattelussa IEA:n pääekonomisti Fatih Birol ei kommentoi tutkimustuloksia. Hän kuitenkin sanoo järjestön olevan huolissaan siitä, kuinka kasvava öljynkulutus saadaan katettua.

Birol uskoo raportin antavan viitteitä siitä, että maailman energiatalous on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Tähän saakka kansainväliset öljy-yhtiöt ovat vastanneet suurimmasta osasta öljymarkkinoista. Nyt niiden varannot ovat ehtymässä ja öljyntuotanto siirtyy yhä enemmän kansallisten yhtiöiden käsiin. Kansallisilla yhtiöillä on öljykaupalle omat ehtonsa, Birol sanoo.

Myös kysyntäpuolella tilanne on muuttumassa. Kun aiemmin kysynnän kasvusta suurin osa tuli Euroopasta ja Yhdysvalloista, jatkossa kysyntää kasvattavat Kiina, Intia ja Lähi-itä, Birol arveli.

Hän kannusti valtioita öljyn etsintään kaikkialta. Uusia öljylöytöjä on tehtykin esimerkiksi Brasilian rannikolta. Brasilian öljy-yhtiö rauhoittelee kuitenkin löydöstä innostuneita, sillä on toistaiseksi epävarmaa, kuinka suuri osa uudesta öljylöydöstä on hyödynnettävissä.

Öljyn vähentyminen nostaa paitsi öljytuotteiden, myös esimerkiksi ruoan hintaa. Monilla teollisuuden sektoreilla on edessä suuria rakennemuutoksia, kun yhtiöt siirtyvät vähemmän öljyä kuluttavaan suuntaan tai sopeutuvat öljyn korkeampaan hintaan.

AP