1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mahahaavabakteerin salaisuudet alkavat paljastua

Mahahaavojen yleisimmän aiheuttajan, helicobakteerin, salaisuudet ovat alkaneet aueta tutkijoille. Uusista havainnoista toivotaan viime kädessä täsmälääkkeitä mahavaivaisille.

Helicobacter pylori -bakteeri asustelee joka toisen ihmisen sisuksissa. Useimmille se ei aiheuta oireita, mutta osa saa sen vuoksi maha- tai pohjukaissuolihaavan. Pitkittynyt tulehdys johtaa pahimmillaan syöpään.

Tutkijoita on kummastuttanut pitkään, miten bakteeri voi säilyä hengissä ihmisen mahalaukussa, jossa jylläävät hapot ovat melkein akkuhapon vahvuisia.

Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston tutkijat ovat nyt tulleet siihen tulokseen, että helicobakteeri tuottaa erityistä proteiinia, joka muuttaa mahalaukun pinta- ja immuunisolukon bakteerille suotuisaksi piilopaikaksi.

Ratkaisematta kuitenkin on, miten bakteeri alkujaan pääsee pujahtamaan solukkoon, jonka perustehtävä on juuri pitää tunkeilijat loitolla. Tämän salaisuuden selvittäminen on ratkaisevaa uusien lääkkeiden kehittelylle. Illinoisin yliopiston tutkimuksesta kertoo yhdysvaltalainen PLoS Pathogens -tiedelehti.