1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Amerikka tiivistää rivejään unionisopimuksella

Kaksitoista Etelä-Amerikan valtiota on solminut liittosopimuksen, joka tähtää taloudellisen yhteistyön lisäämiseen ja poliittisten rivien tiivistämiseen.

Ulkomaat

Etelä-Amerikan kansojen unionille eli Unasurille kaavailtiin myös sotilaallista yhteistyötä, mutta se kaatui Kolumbian vastustukseen. Tarkkailijoiden mukaan poliittiset jännitteet voivat osoittautua esteeksi muullekin kehitykselle todelliseksi unioniksi.

Unasur-sopimuksen allekirjoittivat Brasiliassa isäntämaan lisäksi Argentiina, Bolivia, Chile, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay ja Venezuela.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kiitti sopimusta merkiksi siitä, että Etelä-Amerikka on ottamassa paikkansa keskeisenä kansainvälisenä toimijana. Brasilia on vuosien ajan yrittänyt yhdistää Etelä-Amerikan maita vastavoimaksi Yhdysvalloille ja Euroopalle, joilla on omat taloudelliset intressinsä Etelä-Amerikassa.

Lulan mukaan ovet ovat auki myös muille Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioille. Lulan mielestä Unasur häämöttää viime kädessä Euroopan unionin kaltaisena tiiviinä liittona.

Unasurin kiertävän puheenjohtajuuden sai ensimmäisenä hoitaakseen Chile. Pääsihteeriksi aiottu Ecuadorin entinen presidentti Rodrigo Borja sen sijaan kieltäytyi tehtävästä katsottuaan, että sen valtuudet osoittautuivat liian vähäisiksi.

Lähteet: Reuters, AP, DPA

Lue seuraavaksi