Metalliliiton johto vaihtuu

Metalliliiton puheenjohtaja vaihtuu. Talouspäällikkö Riku Aalto voitti istuvan puheenjohtajan Erkki Vuorenmaan liiton SDP:n ryhmän äänestyksessä äänin 176 - 124. Äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni.

Hallintotieteiden maisteri Aalto on toiminut Metalliliiton palveluksessa vuodesta 1995 ja liiton talousjohtajana vuodesta 2003. Viime vuonna hänet valittiin myös Suomen toiseksi suurimman vuokranantajan, VVO-yhtymän, hallituksen toimitusjohtajaksi.

Erkki Vuorenmaa johti Metalliliittoa kahdeksan vuoden ajan.

Kaikkiaan liiton puheenjohtajuutta tavoitteli viisi ehdokasta. Sosiaalidemokraateista oli Vuorenmaan ja Aallon lisäksi ehdolla työsuojelusihteeri Kari Vilkman.

Metalliliiton 20. liittokokous alkaa sunnuntaina Tampere-talossa. Liiton vaaliliittoryhmät pitivät kuitenkin kokouksensa jo lauantaina. Liittoa hallitsevan SDP:n äänestystulos käytännössä ratkaisee puheenjohtajavalinnan.

Vasemmistoliiton ryhmä valitsi Matti Mäkelän jatkokaudelle Metalliliiton sihteeriksi. Hän voitti Jari Myllykosken äänin 109 - 68. TEAM-hanke kärsi kolauksen

Aallon valinta voi entisestään vaikeuttaa kuuden SAK:laisen liiton yhdistymiseen tähtäävää TEAM-hanketta. Aalto ei ole sanonut vastustavansa suurliiton synnyttämistä, mutta hän haluaa ensin nähdä, mitä etuja se toisi Metalliliiton jäsenille.

Vuorenmaa tuli tunnetuksi Kemian, Metallin, Puuliiton, Sähköliiton, Viestintäliiton ja Rautatieläisten yhdistymistä ajavan hankeen puolestapuhujana.

Metallin ja Kemianliiton vasemmistolaiset ovat aiemmin kyseenalaistaneet TEAM-hankkeen ja myös Metalliliiton suuri eläkeläisjoukko on asettunut sitä vastaan. Suurliittoa yritetään saada aikaan vuoteen 2010 mennessä.